Виетнам планира да поиска от всички потребители на социални медии

...
Виетнам планира да поиска от всички потребители на социални медии
Коментари Харесай

Виетнам ще изисква от потребителите на социални медии да удостоверяват самоличността си

Виетнам възнамерява да изиска от всички консуматори на обществени медии в платформи като Фейсбук, YouTube и TikTok да потвърдят самоличността си, като се базира на нуждата от битка с онлайн измамите.


По данни на Глобалния алианс за битка с измамите в Югоизточна Азия страната има един от най-високите проценти на онлайн измами в Азия, като изключително постоянно се срещат финансови измами, измами с персонални данни и сантиментални измами.

Но рестриктивните мерки в обществените медии се употребяват от комунистическата страна и за ограничение на свободата на изложение, а критиците на държавното управление, които имат почитатели в интернет, постоянно стават обект на набези.

" Неидентифицираните сметки в обществените мрежи ще бъдат прегледани ", съобщи Нгуен Тхан Лам, заместник-министър на информацията и връзките, без да дава детайлности.

Според отчет, оповестен в понеделник на уеб страницата на министерството, нов държавен декрет за онлайн информацията, който се възнамерява да бъде публикуван по-късно тази година, ще направи мярката наложителна, сподели Лам, представен от Агенция Франс Прес.

Лам добави, че е имало случаи, когато управляващите не са могли да проследят консуматори на обществени медии, които са нарушили закона, защото са употребявали трансгранични платформи.

Според него тази мярка ще " предотврати потреблението на тези платформи за основаване на групи за измами, които не могат да бъдат проследени ".

Не бяха споделени детайлности за евентуалните санкции за нарушение на този закон.

Този ход идва месец откакто управляващите обявиха, че ще ревизират TikTok поради хипотетично " токсично наличие ", хоствано в извънредно известното китайско приложение за шерване на видеоклипове.

Виетнам също по този начин изиска от задграничните софтуерни компании да основат представителства във Виетнам и да съхраняват данни в страната.

Изискването е част от огромен закон за киберсигурността, въведен през 2018 година, който задължава Фейсбук и Гугъл в границите на 24 часа да смъкват изявления, за които се счита, че съставляват опасност за националната сигурност,.

Фейсбук, TikTok и YouTube не изискват от потребителите във Виетнам да удостоверяват самоличността си.

По-рано тази година управляващите подредиха на потребителите на мобилни телефони да потвърдят самоличността си и след това блокираха към 1,2 милиона SIM карти. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР