Вие внасяте страст, енергия и вълнение в електронните таблици. Вие

...
Вие внасяте страст, енергия и вълнение в електронните таблици. Вие
Коментари Харесай

Пряко от Световния шампионат по Excel

" Вие внасяте пристрастеност, сила и неспокойствие в електронните таблици. Вие сте митове. Надявам се, че моторите ви за калкулации работят на цялостна газ и пръстите ви са пъргави. "
С тези думи Джони Томас от Microsoft открива едно от най-странните надпревари в света - международното състезание по спортен Excel. 
За мнозина Excel е нещо, което би трябвало да се заобикаля след работно време. Но вездесъщият офисен програмен продукт за електронни таблици е основал редици от фанатици на тематика данни, за които Excel е спорт. 
Най-добрите от тях се събират на Световното състезание по Excel на Microsoft, което тази година се организира в HyperX Arena в елитния Luxor Hotel & Casino в Лас Вегас, споделя The Wall Street Journal.
Счетоводители от целия свят най-сетне получиха уважението, което заслужават, откакто голяма навалица от хора, занимаващи се с финансово моделиране, се откъснаха от светските развлечения във Вегас - концерт на U2, мач от НБА и родео, с цел да следи състезателите по Excel, които седят пред компютрите на сцената и " вършат таблици “ като за последно, добавя WSJ.
  Изданието акцентира излизането на сцената на Андрю " Анихилаторът " Нгай пред крещящи почитатели.   Австралиецът е повторен международен първенец по Excel, само че към момента не знае, че ще бъде подложен на сериозен напън - купата може да му бъде отнета поради компютърна неточност.
 
Екипът, който стои зад събитието, ловко съчетава искра и обаяние, като на сцената се появява диктор, който приказва в жанр " подготвени ли сте да се биете ".

В един миг той по този начин въодушевено показва състезателя Диармуид Ран, лекар по компютърни науки, прочут като Леброн Джеймс на Excel, че му се постанова да направи пауза, с цел да се съвземе, с думите: " Имам потребност от малко вода след Леброн ".

Част от привлекателността на Excel се корени в склонността му да се появява на непредвидени места, като да вземем за пример видеоклип за рапъра Nelly. Дори изпадналият в недружелюбност някогашен началник на FTX го е употребявал. А защото някои основни финансови шефове желаят да го забранят, доста от участниците в международното състезание се майтапят, че Excel скрито държи в шах международната финансова система.

За феновете на електронните таблици феерията на Excel във Вегас включва и вълнуващи курсове за образование, като да вземем за пример " Накарайте данните си да излязат нескрито с динамични формули за масиви " и " Таблици за превръщане! ".

Но те са отвън главното меню - основния шампионат, където противниците се борят за званието международен първенец по Excel в три 30-минутни сесии, включващи както драматизъм, по този начин и шестнайсетични цифри.

Гледайки развоя на действието на голям екран, публиката крещи окуражителни възгласи и се възхищава на богатите набори и видове данни, таблици, чудовищни функционалности и ужасяващата неточност #ref, която се появява пред тях.

Действащият първенец Нгай " Анихилаторът ", актюер по специалност, се изправя против 15 кандидати в събитието онлайн, което се излъчва и онлайн. Споровете обаче избухват в границите на няколко минути след началото на полуфиналния мач на Нгай.

За да се ускори напрежението, разпоредбите на шампионата повеляват, че индивидът с най-нисък резултат седем минути и половина след началото на полуфинала ще бъде отстранен, а първенецът се оказва в необикновена позиция: финален в таблицата. В последна сметка Нгай е изхвърлен от шоуто и даже той наподобява заинтригуван. След като е отхвърлен, резултатът му на дъската скача от 75 на 515 точки. После се връща на 75.

Организаторите се оправдават с компютърна неточност и след трагично ревизиране разрешават на „ Анихилатора “ да се върне в играта.

Според Дейвид Браун, професор по финанси в Университета на Аризона, Нгай е бил в шампионска форма, с бърза и гладка работа с клавиатурата:

„ Това е съвсем като да гледаш спортист “.

Големият заключителен мач включва шест математически задания, свързани с конструирането на галактически кораби и добива на метеорити, и пет бонусни задания. Участниците с най-нисък резултат отпадат от надпреварата на всеки пет минути, до момента в който в самия край остават единствено трима.

Все отново би трябвало да е ясно, че тук липсва динамичността на бокса и баскетбола. За непосветените - събитието наподобява по-скоро на това по какъв начин хората се потят, до момента в който поставят изпити за документ.

Въпреки че надпреварите по Excel са част от онлайн надпреварите по финансово моделиране от към десетилетие, едвам неотдавна те се появяват като независим спорт. През 2021 година латвийският финансов съветник Андрей Григолюнович, с визията да донесе математическите диаграми на масите, стартира да излъчва онлайн надпревари по Excel. Неговият е-спорт в последна сметка попада в странния състезателен слот на ESPN, наименуван The Ocho, ситуиран в диапазона от спортни аукциони до надпревари по рязане на дърва.

В последните секунди на финала Нгай освен е минал през жестоките елиминационни кръгове, само че и тактиката му за събиране на
бонус точки му е осигурила 196 точки преднина пред най-близкия му съперник.

Така че международният първенец по Excel резервира купата си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР