Вие нали не си представяте, че машината за лекарства е

...
Вие нали не си представяте, че машината за лекарства е
Коментари Харесай

Антон Вълев: Лекарствата не са вафли!

Вие нали не си представяте, че машината за медикаменти е като вендинг машината, която ви пуска вафла? Това е несериозно. Това не са вендинг машини, а аптечни апарати. Една такава машина коства най-малко 142 000 евро. Това е цената на апарата - без монтажа, без поддръжка, без ток, без нищо. 

Това разяснява пред Нова тв Антон Вълев, ръководител на УС на Националната аптечна камара. 

Когато приказваме за медикаменти, би трябвало да сме наясно, че това е необикновен тип стока, защото има и странични резултати, които се демонстрират по две съществени аргументи - или тъй като погрешно е назначено, или тъй като се използа погрешно. Когато изнесете отпущането на лекарство от аптеката, би трябвало да се преминат две бариери. Първата е лекарят, който преценя, че това лекарство е за този случай, а втората е фармацевтът. При медикаментите без лекарско наставление, нямате доктор, само че имате фармацевт. Един елементарен аспирин може да ви убие, в случай че го вземете погрешно, разяснява той.

Не може да се пренебрегне фармацевтът. Не може да се прескочи неговата подготвеност. Той е в аптеката, с цел да преценя кое е подобаващото лекарство. Знаете ли какъв брой хора излизат от аптеката гневни, че не съм им дал, каквото желаят. Така че разликата сред аптека и магазин е голяма. Аптеката е здравно заведение. В магадина може да работи човек, който няма подготовка по стоките, които продава. В аптеката би трябвало да имате степен магистър - фармацевт, разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР