Видяхме как руснаците воюваха в Украйна и какви грешки допуснаха,

...
Видяхме как руснаците воюваха в Украйна и какви грешки допуснаха,
Коментари Харесай

Израелските танкови командири се учат от грешките на Русия в Украйна

" Видяхме по какъв начин руснаците водиха война в Украйна и какви неточности позволиха ", споделя бригаден военачалник Хишам Ибрахим, пълководец на бронирания корпус на ЦАХАЛ, който има задачата да приготви израелските танкове и техните екипажи за война. " Те се сражаваха там по метода на обособен корпус, вместо да употребяват тактиката на комбинираните оръжия ", изяснява той. С други думи, съветските бронирани полкове са работили като обособени танкови елементи, вместо да работят в интегрирани формирования с пехотата, бойната техника и артилерията, и без съгласуваност с разузнаването и авиацията. В някои случаи танковите колони са били изпращани поединично по пътя без никаква поддръжка, оставяйки ги да бъдат прехванати от украинците. Руските танкови екипажи са били зле подготвени и не са посочили съвсем никакви признаци, че следват личната си теория.

" Израелският танков корпус има друга форма от преди ", споделя военачалник Ибрахим. " От няколко години насам се образоваме по смесен метод на всички равнища на въоръжение. Вече не считаме, че танкът е кадърен да прави всичко. Бойното поле се е променило; то е доста по-пренаселено и застроено. Има доста провокации пред тези огромни пространства и аз чакам пехотата и инженерите да компенсират минусите ни. Нашите бойци във всички курсове и учения към този момент са привикнали да се борят в среда с комбинирани оръжия ".

Много от тези хрумвания са научени от огромните танкови борби на Израел по време на войната от Йом Кипур преди 50 години. По време на този спор танковите батальони на ЦАХАЛ, от време на време настоящи независимо, понасят огромни загуби от тогавашните египетски противотанкови ракети " Сагер ", доставени от Съветския съюз, както и от противниковите танкове. ЦАХАЛ бързо се приспособява, а тактиката му е необятно проучена и възприета от армията на Съединени американски щати през 70-те и 80-те години. Днес израелските танкови екипажи се смятат за едни от най-добре подготвените и готови в света.

Но освен ЦАХАЛ се учи от Украйна. В началото на нападението на Хамас по израелската граница нападателите използваха дронове, носещи огромни гранати, с цел да унищожат наблюдателни постове. Поне в един от случаите има фрагменти, на които се вижда по какъв начин такава граната удря израелски танк " Меркава ". Подобна тактичност е употребена от украинците против съветски танкове. Генерал Ибрахим упорства, че въпреки някои от танковете на границата да са били изумени " два или три пъти ", нито един не е бил погубен и всички скоро ще се върнат в строя.

Освен това в някои от зоните за разполагане на танковете " Меркава " са видяни " защитни кафези " - решетъчни железни загради, закрепени върху кулата, най-откритата част на машината, с цел да се блокират сходни офанзиви от горната страна. Когато Русия стартира да прибягва до такива спонтанни устройства, това провокира подбив предходната година, само че приемането им от Израел демонстрира, че експертите по бронирана техника одобряват все по-сериозно опасността от дроновете. По-съвременната версия на " Меркава ", употребена от постоянните бронирани бригади на ЦАХАЛ, е оборудвана с TROPHY - извънредно комплицирана система за " дейна отбрана ", създадена от Израел, която се е потвърдила като ефикасна при поразяването на противникови противотанкови ракети с избухливи панели, които се взривяват на открито. Не всички танкови елементи обаче разполагат с тази система. И всеки танк, в това число и по-ранните версии на " Меркава ", в израелските хранилища към този момент е подготвен за пердах, което подсказва за огромния мащаб на идната интервенция и нуждата от защита на северната граница на Израел с Ливан.

В рамките на два часа след началото на офанзивата на Хамас военачалник Ибрахим е уведомил всички командири на бригади от въоръжените сили на ЦАХАЛ, че би трябвало да стартират готовност, даже преди да е пристигнала формалната заповед от армейските началници. Сега, за първи път от повече от четири десетилетия, след израелската инвазия в Ливан през 1982 година, е призован целият брониран корпус.

Това са големи сили и макар че ЦАХАЛ, който желае да отбрани оперативната си сигурност, не оповестява числеността им, се допуска, че те включват над 1000 съществени бойни танка. Много от тях не са предопределени за сухопътната атака в Газа, а са ситуирани в Северен Израел, с цел да се употребяват, в случай че се разпали война и с Хизбула, подкрепяното от Иран ливанско придвижване, което предизвика Израел да дава отговор на ежедневни ракетни и минометни обстрели след офанзивата на Хамас на 7 октомври.

Ако вторият фронт в действителност избухне, израелските танкисти ще водят два типа война. Макар че и Хамас, и Хизбула са употребявали сходна тактичност и въоръжение при предходни конфликти с израелски танкове - дребни екипи от засади, стрелящи с противотанкови ракети, създадени в Русия (и доставени от Иран) - теренът ще бъде доста друг. Да се изправиш против Хизбула в хълмистите, гористи региони на Галилея и Южен Ливан е напълно друга вероятност от сраженията в гъсто застроените градски региони на Газа, където офанзивите могат да бъдат от непосредствена непосредственост.

Военните специалисти от доста години са единомислещи, че воденето на бойни дейности с големи танкове по тесните градски улици е рисково. Но по-специалното мнение е, че в случай че се употребява вярно и взаимно с други сухопътни сили, нищо не може да размени огневата мощност и опциите за пробив на танка при пердах в градска среда, защитавана от тежко въоръжени съперници. Американските командири настояват, че танковете са се оказали жизненоважни в основни градски борби по време на войната в Ирак, в това число в обстановки, в които по-леките бронирани машини са се оказали несъответствуващи. В Садр Сити, враждебно предградие на Багдад, американските танкове и друга бронетехника образуват нещо, което в едно изследване се назовава " преносими бронирани кутии ", които могат да се движат постепенно, устойчиво и безвредно, без да излагат на заплаха пехотата.

Израелският танков корпус има най-малко две преимущества пред доста други. Едното е, че се счита, че Хамас не има противотанкови ракети, атакуващи от горната страна, като американските Javelin и англо-шведските NLAW, доставени на Украйна, които поразяват танка в най-слабата част на бронята му - горната част на корпуса. Другата причина е, че израелските танкове са проектирани да се борят по границите на страната, а не надалеч от вкъщи, и да обезпечават високо равнище на отбрана. Това ги прави относително обемисти и тежки и евентуално по-малко мобилни, само че способни да устоят на съществени удари.

В допълнение към " дейната " си отбрана по-модерните израелски танкове и бойни машини на пехотата имат и комплицирани информационни системи. Те ги свързват с мрежа, която доставя бойците на екраните в танка с цялата информация, събирана от датчици на други израелски платформи, в това число фрагменти от безпилотни самолети, които се носят над главите им. " Днешният танк може да употребява информация, събрана от други източници, с цел да обстрелва задачите си и самичък да събира информация, която ще бъде употребена от други източници ", споделя военачалник Ибрахим. Така се преодолява обичайният проблем на войната в градски условия: късите линии на видимост, при които един танков взвод може да няма визия какво се случва към идващия квартал.

Подобно на танковите генерали по света, генералът е надълбоко несъгласен с тези, които от неуспехите на Русия вършат извода, че времето на танка е отминало, и привежда като доказателство събитията от 7 октомври.

Докато хиляди палестински бойци нахлуват в Израел през 29 пробойни в граничната ограда, той твърди, че в някои моменти дребният брой танкове, ситуирани тази заран на границата, " са били единственият останал пласт отбрана и те са употребявали всичките си оръжия, оръдия, картечници и просто са препускали, с цел да се опитат да спрат стотиците терористи към тях, които са се опитвали да влязат в общините ". При състояние че множеството от наблюдателните уреди и камери по границата са били в нокаут, танковете постоянно са носели единствените към момента работещи системи за наблюдаване, които са предавали жизненоважна информация.

В последна сметка неуспехът на ЦАХАЛ в онази заран е обвързван с оценката на разследващите данни и неналичието на сили в покрай границата. Но за дребното танкове, които са били там и са стигнали до кибуците, военачалник Ибрахим упорства, че " те са били основният детайл за възобновяване на контрола над тези общности и за преустановяване на кръвопролитията. Нищо не можеше да направи това по този начин, както един танк ", споделя той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР