Видях, че има притеснение от някои от изказванията, правени по

...
Видях, че има притеснение от някои от изказванията, правени по
Коментари Харесай

Денков: Може да се мисли за експертен кабинет. Лорер за ГЕРБ: Първите слънчеви лъчи ще огреят утре

" Видях, че има терзание от някои от изявленията, правени по тези нощни записи. Това, което е значимо да подчертая е, че постоянно съм следвал това, което написа в законите. Трябва ясно да се дадат гаранции, че няма да има някакви чистки ", сподели пред номинираният за министър председател от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

По думите му може да се мисли в посока експертен кабинет с ГЕРБ. " Трябва да се дефинира дали приказват за експертен кабинет или вървим към някакъв по-балансиран политически кабинет, което значи, че те ще желаят и други лица ", сподели Денков.

" Да е задоволително и с двамата - и от страна на Мария Габриел, и от моя страна. Не е толкоз значимо кой е предложил един или различен човек и дали е бил в един или различен кабинет. Важно е индивидът да си схваща от работата. Не би трябвало някой да бъде изключен единствено тъй като е показан от някой различен ", разяснява акад. Денков.

Според него би трябвало да е ясно кой носи политическата отговорност . " Неприемливо е да се появят едни специалисти, за които никой не носи отговорност и след което да се окаже, че те се подчиняват на външни фактори отвън екипа на Министерския съвет. Този кабинет би трябвало да работи като екип, тъй като другояче ще стане като орел, рак и щука и ще дърпа в разнообразни направления или има друга заплаха - зад някои от министрите да има стопански ползи ", добави Николай Денков.

Според него няма по-подходящ от Асен Василев за финансов министър . " Това ще бъде част от диалога. Самият Бойко Борисов няколко пъти и обществено и в срещи споделяше, че той държи Асен Василев да бъде финансов министър ", сподели претендентът за министър председател на ПП-ДБ.

По думите му се прави сериозен опит да бъде блокирана опцията за сформиране на кабинет. " В момента, в който се оказа, че можем да създадем проевропейски насочено държавно управление се активизираха всички. Изявата на президента през вчерашния ден се вписва в цялата картина. Защо е по този начин - можем единствено да гадаем ", уточни Денков.

По думите му президентът е прекрачил границата, като е споделил на ПП-ДБ да не извършват мандата .

" Мисля, че президентът няма право да споделя, че вторият мандат не би трябвало да се извършва ", разяснява Николай Денков.

Вчера президентът Румен Радев връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на Денков. Пред представителите на ПП-ДБ президентът съобщи, че мандатът към този момент е дискредитиран и ги прикани да премислят целесъобразността му.

Според акад. Николай Денков президентът не е постъпил правилно с думите си. " Аз пристигам там като излъчен от парламентарни групи. Аз не съм длъжностен министър, с цел да може да ми споделя какво да върша. Идвам там с мандат, който би трябвало да извърша. Ако някой ще ми каже: " Този мандат не би трябвало да се извършва ", това са парламентарните групи. Това е институционалният метод и аз мисля, че той го наруши в този случай ", разяснява Денков.

" Неговата задача в този случай е да връчи втория мандат, в случай че има някакви мнения, да ги каже, само че несъмнено не считам, че е негова работа да каже " не го изпълнявайте ", уточни още номинираният за министър председател от ПП-ДБ.

Даниел Лорер за договарянията с ГЕРБ: Първите слънчеви лъчи евентуално ще огреят още на следващия ден

" Първите слънчеви лъчи евентуално ще огреят още на следващия ден. Академик Денков към този момент заяви, че имат планувана среща с Мария Габриел. За мен това е знак на вярата ". Това сподели в " Още от деня " по Даниел Лорер от ПП-ДБ.

Той съобщи, че институционалността и българската страна са изправени пред доста съществени проблеми - от проблемите в прокуратурата, до изявеното отвращение на президентството да връчи втория мандат, което съгласно Лорер, граничи с посягане на конституционния ред.

Според него проблемите са ясни изрази на обстоятелството, че двете най-големи политически сили би трябвало да намерят в себе си убеденост и храброст, макар големите запаси един към различен, да намерят мост и да сформират постоянно ръководство на България.

" Доверието сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ занапред ще се гради ", сподели още Лорер и съобщи, че откровено се надява от на следващия ден през идващите 6 дни да изградят изчезналото доверие, тъй като то е значимо накъде ще поведат България - напред към Европа или на изток към Русия.

Лорер сподели още, че политическият формат ще бъде напълнен с експертни фигури, само че в какви пропорции, ще се види в идващите дни .

Той е убеден, че " сцената с Радостин Василев " ще бъде забравена в идващите дни. Каза, че никой няма да маха инцидентно администрация, която е била назначена от един или различен кабинет.

За изявлението на президента при връчването на мандата, разяснява, че Радев през вчерашния ден си е изпуснал нервите и е излъчвал чувство, че мандатът е негов. " Това беше извънредно обезпокоителен ход и мисля, че българската общност е в правото да се тревожи какво тъкмо е желал да каже президентът ", сподели Лорер.

Той отхвърли шефовете на службите да се съгласуват с непознати посолства и сподели, че реплики, извадени от среднощен диалог, не трябва да дерайлират политическия развой, само че доста ловко се употребяват точно за това.

" И през днешния ден даже шефовете на службите бяха вкарани в този сюжет ", сподели Даниел Лорер.

Според него няма нищо, което да се дефинира като теч на информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР