Видни личности, включително Хилари Клинтън и изявени феминистки, призоваха ООН

...
Видни личности, включително Хилари Клинтън и изявени феминистки, призоваха ООН
Коментари Харесай

Видни личности призоваха ООН да постави извън закона сегрегацията по пол

Видни персони, в това число Хилари Клинтън и изявени феминистки, приканиха Организация на обединените нации да сложи отвън закона сегрегацията по пол, съобщи Франс прес.

Сред подписалите писмото, изпратено през вчерашния ден до страните членки на международната организация, още са пакистанската активистка за правата на дамите и носителка на Нобелова премия за мир Малала Юсафзаи и писателката и известна феминистка Глория  Глория Галина Пенева Иванова, известна с псевдонима си Глория, е българска попфолк певица. Родена е в Щайнем.

Писмото, подписано и от видни афганистански активистки, се оповестява обществено в миг, когато интернационалната общественост наподобява безсилна да разубеди талибанските управляващи в Афганистан да не стягат рестриктивните мерки, наложени на дамите, отбелязва Агенция Франс Прес.

„ Неуспехът да се криминализира учреденият на пола апартейд акцентира вакуума на отговорността, оставяйки жертвите и оживелите без решения (на проблемите им) или компенсации “, написа в писмото. То е квалифицирано по самодейност на Атлантическия съвет - организация, основана във Вашингтон - и на Центъра за световно правораздаване в Ню Йорк.

Писмото приканва страните членки на Организация на обединените нации да преразгледат текста на разисквания контракт за закононарушенията против човечеството и да включат в него и сегрегацията по пол.

След завръщането си на власт в Афганистан през август 2021 година талибаните, въз основа на своето строго пояснение на исляма, лимитират от ден на ден правата на дамите. За две години междинните учебни заведения, а по-късно и университетите, затвориха порти за дами и девойки. За тях към този момент са недостъпни също парковете, спортните зали и хамамите.

Тази политика на талибаните съставлява „ съвършена илюстрация “ на нуждата от инструмент за гонене на сходни дейности, се споделя в писмото.

Талибаните подхващат " систематично изтриване на дамите от политическата и икономическата сфера на Афганистан ", сподели за Агенция Франс Прес Фаузия Куфи, някогашна депутатка от Народното събрание в Кабул.

„ Как можем да си представим проспериращо бъдеще за Афганистан, в случай че даже и самото дишане на дамите е под надзор? “, попита риторично Куфи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР