Видинският митрополит Даниил, който вчера бе интронизиран в катедралния храм

...
Видинският митрополит Даниил, който вчера бе интронизиран в катедралния храм
Коментари Харесай

Видинският митрополит Даниил оглави първата си архиерейска света Литургия


Видинският митрополит Даниил, който през вчерашния ден бе интронизиран в катедралния храм "Св. вмчк Димитър", оглави през днешния ден първата си архиерейска света Литургия, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Видин.

Утренята в катедралния храм в града стартира в 7.30 сутринта на Неделя Месопустна.

Събота, 10 февруари, влезе в паметния календар на славната църковно-историческа летопис на Българската православна черква и Видинска епархия - новоизбраният Видински митрополит Даниил бе посрещнат и въдворен на епархийската си катедра във Видин, откакто бе определен и канонически одобрен за епархийски митрополит на 4 февруари 2018 година от Св. Синод на БПЦ-БП.

Стотици духовници, монаси, монахини и миряни изчакаха търпеливо реда си, с цел да получат архипастирското благословение на въдворения Видински митрополит Даниил, който обърна внимание на всеки от тях и им подари иконки на св. Димитрий Солунски за неотстъпчивост във вярата и Божие благословение.

В словото за въдворяването си Видинският митрополит Даниил изрази своята всесърдечна признателност от състоялия се избор, както и високото си схващане за идния му дълг и очерта главните насоки в служението си, на които ще обърне изключително внимание: възраждането на духовно-богослужебния живот в епархията, православната катехизация и култура за деца и възрастни, обществената активност на Църквата. Според митрополит Даниил просветното дело на Православната черква най-добре може да защищити децата и бъдещите генерации от старите и новите идеологии, които унищожават и обезверяват индивида. Познаването и практикуването на вярата в Бога защищава, усъвършенства и преобразява човешката душа като притегля към нея Божията берекет и я укрепява.

В края на програмното си слово митрополит Даниил особено благодари на Българския патриарх Неофит, Св. Синод и пристигналите за въдворяването митрополити, епископи, свещенослужители, монашестващи, публични посетители и миряни. Владика Даниил уточни, че Неделя Месопустна ни припомня за Страшния съд при Второто Христово пришествие, заради което всеки от нас би трябвало да се стреми да бъде в подготвеност за отговора, който ще даде пред Бога за земния си живот. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР