Видин и Монтана са сред градовете у нас, които дишат

...
Видин и Монтана са сред градовете у нас, които дишат
Коментари Харесай

Видин и Монтана с високи стойности замърсяване на въздуха

Видин и Монтана са измежду градовете у нас, които дишат най-мръсен въздух, осведоми Нова тв. Във Видин надвишението е стигало до 10 пъти.
Главният специалист по запазване на въздуха Ивайло Младенов, който следи стойностите на фини прахови частици за Видин, споделя, че през последните 24 часа няма превишение. " От началото на декември най-високата стойност е регистрирана на 8-ми - 46 микрограма при норма от 50. Пикове се появяват главно сред 17 и 20 часа вследствие от отопляването на твърди горива ", разкри специалистът.
По думите му през октомври има установени две превишения, а през ноември са осем. " В Монтана стойностите могат да се видят до 15-20 дни след приключване на предходния месец. Към 20-ти декември ще знаем данните за ноември. Към момента няма по какъв начин да се видят в действително време, само че две станции следва да се включат в националната система ", изясни той.
Нормите за замърсяване на въздуха би трябвало да се смъкват още. Започнахме да влизаме в актуалните, само че СЗО вкара по-ниски. 1/4 от хроничните болести се дължат точно на мръсния въздух. Това съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев в ефира на  " Твоят ден " по NOVA NEWS. Той заяви, че единствено една станция в София мери фините прахови частици с размер 2,5 микрона. " Измерват се едрите частици, само че здравните резултати се получават от по-малките, те проникват в кръвта и дробовете. По-важно е тях да измерим, а не по-големите, които носът сполучливо филтрира. Когато станциите са били конфигурирани, е имало повече промишлено замърсяване, а в този момент има повече трафик ", изясни той. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР