Видимо правителството няма желание да се разплати с пътно-строителните фирми.

...
Видимо правителството няма желание да се разплати с пътно-строителните фирми.
Коментари Харесай

Стефан Чайков: Видимо правителството няма желание да се разплати с пътностроителните фирми

Видимо държавното управление няма предпочитание да се разплати с пътно-строителните компании. Ние ще отговорим по съответен метод. Това сподели за БНР Стефан Чайков, ръководител на Българската браншова камара " Пътища ". Той дефинира отчета на междуведомствената група, проверяваща договорите на компаниите преди втория транш на разплащането на страната, като " безусловно неплатежоспособен ".

Относно огласеното от финансовия министър по отношение на отчета, Чайков посочи, че Асен Василев не приказва за фрапантни разлики в единичните цени, а в цената за ремонт на километър път, само че в ремонта на километър път според от положението му " могат да влизат безчет разнообразни по тип и величина действия ".

„ Единичните цени за тези действия са вследствие на извършени публични поръчки и повече от 60% от тях са минали в това число през правосъден надзор заради обжалвания “, Стефан Чайков.

Според него в пространството се хвърлят " голословни изказвания " и по тази причина никой не загатва съответни компании, " с цел да не може някоя компания да предяви правосъден иск за уронване на престижа ".

„ Самата работна група в отчета си признава " с червени букви ", че няма компетенциите да се произнесе " дали едно строителство е настоящ ремонт, главен ремонт, реорганизация, ново строителство. За да се вменява на един или различен виновност. Извън тези 650 и няколко милиона, които към този момент са платени, още към 520 милиона. След тази дата компаниите могат да търсят правата си по правосъден ред, а започнатите и незавършени поправки ще спрат “, разясни Стефан Чайков.

Председателят на браншовата камара очерта казуса с индексацията на цените на материалите като народен и предизвести, че поради повишените цени при настоящите цени по договорите строителните компании избират да платят неустойки за преустановяване на тези контракти, вместо " да изгубят доста повече пари, изпълнявайки плана ".

" Това слага под риск в това число европейско финансиране – една огромна част от общинските ВиК планове, плановете в железниците. Говорим за доста огромни суми. 400 от близо 6 хиляди строителни компании са банкрутирали през предходната година, чака се сред 600 и 800 да банкрутират през тази година “, сподели още Стефан Чайков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР