Видимо и инфрачервено изображение на пътния знак STOP(снимка: Jacob Rada

...
Видимо и инфрачервено изображение на пътния знак STOP(снимка: Jacob Rada
Коментари Харесай

Пътни знаци като дъга за автономните коли


Видимо и инфрачервено изображение на пътния знак STOP
(снимка: Jacob Rada / University at Buffalo)

Автономните транспортни средства би трябвало да работят в комплицирана околна среда и разпознаването на пътните знаци е значима част от работата им. Нов микроструктуриран материал отразява светлината в дъгови пръстени, което може да улесни четенето на пътните знаци от системите за компютърно зрение в самоупрвляемите коли.

Дори отвън изцяло самостоятелните транспортни средства разпознаването на пътните знаци е част от системите за подкрепяне на лидера към този момент повече от десетилетие. Обикновено технологията се основава на различаване на цветове или форми на знаци, отбелязва. Но въпреки всичко разпознаването не всеки път се получава вярно в действителния свят. Така е, тъй като взаимоотношението може да бъде повлияно от фактори като осветяване, време, трудности, повреди или нещо толкоз просто като… стикери, лепнати върху знака.

В ново  учени от Университета Бъфало са тествали обещаващ материал, който може да улесни работата на самостоятелните коли. Това е нова форма на светлоотразяващ материал, към този момент постоянно употребен за наблягане на знаци и пътна маркировка посредством отразяване на светлината от фаровете на автомобила напряко обратно към лидера. Но вместо да концентрира тази светлина, новият материал я разпръсква, създавайки забавни светлинни резултати.
още по тематиката
Наречен „ микромащабен хлътнал интерфейс ” (MCI), материалът е формиран от тъничък филм от дребни полимерни сфери, вградени в лента. Когато светлината доближи повърхността, тези микросфери я отразяват в серия от концентрични кръгове. При отразяването бялата светлина основава цветни дъгови пръстени, едноцветният лазер основава ярки и тъмни пръстени, а инфрачервените лазери – свои „ лични ” кръгови шарки.

Идеята е, че посредством покриване на пътните знаци с MCI материал, отразените светлини могат да подадат сигнали до множеството датчици в транспортното средство, потвърждавайки какъв знак стои отсреща.

„ Интелигентните пътни знаци, направени от нашия материал, биха могли да обезпечат повече сигнали за бъдещите системи, които употребяват и различаване на забележимите модели дружно, с цел да разпознават значими пътни знаци. Това може да бъде потребно за възстановяване на сигурността на придвижването за самостоятелни коли ”, споделя Киаойкянг Ган, създател на проучването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР