Видими и скрити последици от иранската ракетна атака срещу ИзраелВечерта

...
Видими и скрити последици от иранската ракетна атака срещу ИзраелВечерта
Коментари Харесай

Армагедон в Близкия изток отново се отлага, но е неизбежен

Видими и скрити последствия от иранската ракетна офанзива против Израел

Вечерта на 1 октомври 2024 година на мнозина изглеждаше, че най-ужасните прогнози и предсказания за развиването на обстановката в Близкия изток към този момент се сбъдват. Картината на иранската ракетна офанзива като отговор на дейностите на израелската войска (ЦАХАЛ) в района ужаси безусловно цялото население на Израел, доста от които честваха радостно „ сполучливата “ бомбардировка на Ливан от предходния ден.

Стотици балистични ракети на Техеран (по изказвания на Иран - до 500, по западни оценки - към 200) и още по-голям брой израелски ракети за прехващане от земята и военните самолети подпалиха цялото небе. Очакваше се неотложно да избухнат широкообхватни боеве в целия район. Тръмп в Съединените щати, приспособявайки всичко към президентската конкуренция, сподели по този мотив, че „

Но сутринта пристигна и ЦАХАЛ, които бяха дали обещание да отговорят на Иран с „ невиждан огън “ същата нощ, само че не съблюдаваха думата си. А Техеран разгласи, че е изцяло удовлетворен от резултатите от своя удар и повече няма да продължи сходни дейности, в случай че самият Израел не прибегне до обещания ответен удар.

Изведнъж стана ясно, че на практика няма жертви от рухването на иранските ракети, без да се броят следствията от общонационалната суматоха. Но къде въобще стреля Иран тогава и за какво е толкоз благополучен, до момента в който израелската войска несъмнено е озадачена?

Основната облага на Техеран, несъмнено, беше реализирана на информационно-пропагандния фронт, който съвсем се трансформира в водещ в актуалните борби. Всички в световната мрежа ясно видяха и този факт не може да бъде оспорен по какъв начин забележителна част от иранските ракети, а може би и болшинството, елементарно преодоляха нашумелите израелски системи за противоракетна защита „ Железен купол “ и „ Прашката на Давид “.

И макар че западните, както и израелските медии оповестиха, че иранската интервенция, наречена „ Истинско заричане 2 “, е осъществена съвсем скрито от неотдавна определения нов президент на Иран М. Пезешкиян, в действителност той незабавно я поддържа, като сподели, че

И фактът, че няма смъртни случаи измежду израелските цивилни, е по-скоро укор към него, а не неуспех „ по персийски “ на хитро замислена интервенция, изключително на фона на протичащото се в Газа и в Ливан. В края на краищата Иран съобщи още сега на изстрелването на своите ракети, че всички те са ориентирани извънредно към военни цели и няма да навредят на елементарните жители.

Поради компактността на страната доста поданици на израелските градове смятаха, че ракетите летят непосредствено към тях, само че в действителност те се приземиха в околните бази.

Трудно е да се каже какъв брой тъкмо вреди са нанесени на ЦАХАЛ и има ли жертви измежду военните. Всяка израелска медия, която е разгласила информация за това, или всяко лице, разгласило информация онлайн, ще бъде строго осъдено от закона.

Генералният щаб въобще не признава загуби. Иранците, надлежно приказват за „ цялостното заличаване “ на най-голямата авиобаза на Израел Неватим в пустинята Негев, в това число изваждането от строя на 20 от най-новите американски изтребители F-35, обаче е подозрително дали в такова количество те въобще съществуват в цялата страна, а също са нанесли съществени вреди на авиобазата Тел Ноф покрай Тел Авив, където са ситуирани основно самолетите F-15 за дълъг обхват. Освен това някои фрагменти демонстрират евентуално попадение на платформа за произвеждане на газ в Средиземно море.

Почти невероятно е да се потвърдят тези данни, само че фактът, че и двете бази са получили минимум по 10 ракетни офанзиви и че „ нещо “ гори съществено в морето, беше записано от доста самостоятелни наблюдаващи. ЦАХАЛ също призна за удари по въздушни бази.

И това е същинският триумф на Иран, заради който евентуално бе отсрочен незабавния отговор на Израел. Очакваше се, че главната цел на последния на иранска територия, както той неведнъж е заявявал, би трябвало да бъдат нуклеарни и петролни уреди.

Въпреки това, като удари базата Тел Ноф, където се счита, че отчасти са ситуирани израелските нуклеарни бойни глави, и Неватим, която също е част от противоракетното прикритие на основния нуклеарен център в Димона, Техеран сподели, че Израел също е много уязвим в тази извънредно сензитивна зона.

Ако иранска ракета може да удари „ щита “, това значи, че и самият реактор може. При предходния си рейд през април т.г. иранците удариха базата Неватим единствено с една ракета, след което израелците много несвързано бомбардираха някъде в иранската пустиня. Сега, даже след подсилване на отбраната на тази база, 10 ракети я удариха едновременно. А прекъсването на иранските петролни уреди, което може да бъде последвано от загуба на израелския рандеман на газ, не е най-равностойната замяна. Генералният щаб на ЦАХАЛ има защо да мисли.

Освен това, съгласно специалистите, в тази акция Иран е изстрелял много „ антична “ серия от своите балистични ракети Shahab-3 с обхват до 2,5 хиляди км, създадени през 2003-2004 година, които към този момент наближаваха крайния си период на валидност и скоро щяха да бъдат отправени за преработване. Той има на склад артикули, основани през последните години - по-мощни и точни. Съвременните версии имат сателитна промяна на траекторията благодарение на GPS, както и сборна бойна глава (5 блока по 220 kg всеки) и комплекси за превъзмогване на системата за противоракетна защита.

Залозите обаче са толкоз високи, че е мъчно да си представим, че настоящето израелско политическо управление щще се въздържи от масиран ответен удар. Нетаняху, малко по малко, преследвайки значително персонални цели за отбягване на правораздаването за закононарушенията, нажежи цялата обстановка в района дотам, че в случай че се отдръпна в този момент, той просто ще бъде „ раздран “ от своите приятели и даже от своите лични хора. Остава единствено същинският Армагедон, който в действителност ще отпише „ всичко и от всички “. Изглежда, че “Биби ” към този момент се е подготвил вътрешно за това.

Иранската акция за следващ път разбуни всички, паднали духом в Близкия изток под ударите на израелската войска, когато дружно с ръководителя на Хизбула шейх Насрала цялостен квартал от Бейрут беше заличен от лицето на земята. Убийството на водачи в никакъв случай не е било благонадежден метод за намаляване на всеки идеократичен режим. На тяхно място идват нови водачи, още по-радикални.

Хизбула е на път да се възвърне от тежките загуби и животът в Северен Израел под нейните удари ще се трансформира в пъкъл. Възползвайки се от прехвърлянето на редица елементи на ЦАХАЛ от Газа в Ливан, бойците на Хамас неизбежно ще станат по-активни в Южен Израел. На Западния бряг на река Йордан (ЗБРЙ), където живеят по-голямата част от палестинците, всеобщото въстание е единствено една искра разстояние.

Противно на уверенията на западните медии, хората към Израел се радикализират с друга степен на активност. Управляващите в сунитските страни се усещат неловко, тъй като главно шиитите се застъпват за палестинските си единоверци. В Йордания, да вземем за пример, за първи път на неотдавнашните парламентарни избори завоюва партията " Мюсюлмански братя ", която упорства крал Абдула доста да втвърди курса си към Израел.

Президентът на Турция даже позволява започване на война против последните и въпреки малко на брой да имат вяра, че Анкара в действителност ще го направи, даже склонният към гръмки думи Ердоган към момента не е позволил такава степен на закани. Класифицирани на Общото заседание на Организация на обединените нации от израелския министър председател Нетаняху като „ благословени страни “, водещите арабски страни Египет и Саудитска Арабия по принцип не дрънкат с оръжия, само че даже не си и помислят за каквото и да е съдействие с него. Израелските „ Авраамови съглашения “ в действителност са разпръснати на прахуляк.

Израел, който в този момент наподобява софтуерно нерушим, е екзистенциално много нежен в дълготраен проект. От почти 15 милиона души, живеещи в нейните публично приети и окупирани територии, евреите са 7 милиона, арабите от разнообразни категории (граждани на страната, живеещи във вътрешността, лишени от права палестинци, поданици на Източен Йерусалим с промеждутъчен статут) - 8 милиона.

И даже, в случай че първите още веднъж победят всичките си съперници, посочената съразмерност не може да се промени в противоположна посока. Резервите за репатриране на евреи свършиха, по-скоро се възнамерява придвижване в противоположна посока, което значително се улеснява от безкрайните спорове, на които е жертван Израел в актуалната обстановка.

Неговите елити обаче, които не са съгласни по религиозни, идеологически и други аргументи да основат две страни, още по-малко да дават равни права на всички (тогава властта мигновено ще отплува от тях), са в положение единствено да забавят опасността от Армагедон, само че не и да я отстранен. Вероятният му мащаб единствено се усилва.

И колкото повече се отсрочва решението за справедливото общо или прилежащо престояване на тези две общности, толкоз по-трудна става тази задача по принцип. Степента на взаимно отменяне и несъответственост единствено нараства. Ако не спрете в този момент, тогава просто няма да останат други благоприятни условия, с изключение на да се плъзнете в цялостен безпорядък и в бездната на взаимното заличаване.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3932Д-р Румен Петков: КНР-България - общо бъдеще във време на разделениеАлтернативен Поглед4787Зорница Илиева: Дипломатическите връзки сред Китай и България на 75 годиниАлтернативен Поглед7733Дискусия за връзките КНР-България: " Да вървим към обща орис, ръка за ръка " Алтернативен Поглед36498Слави Василев: Нетърпимостта на демократичния ред в Европа към този момент създава своите плодовеАлтернативен Поглед16868Слави Василев: Каквото и да е болшинството в бъдещото Народно събрание, то няма да създаде устойчиво постоянно управлениеАлтернативен Поглед168593Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед148752Соня Момчилова: Това, което се задава, е доста ужасно! Ние сме на път да изгубим страната си!Алтернативен Поглед116796Проф. Людмил Георгиев: Живеем в един парадокс! Живеем в пещерата на Платон!Алтернативен Поглед106709Магдалена Ташева за нещастието с водачите: Какви са тези гърмежи на борда на самолета преди да падне?Алтернативен Поглед100612Румен Петков за свето
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР