Видеонаблюдение при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии ще

...
Видеонаблюдение при преброяването на гласовете в секционните избирателни комисии ще
Коментари Харесай

Въвеждат видеонаблюдение на предстоящия вот

Видеонаблюдение при преброяването на гласовете в секционните изборни комисии ще има, макар рецензиите на ГЕРБ, че не е належащо, защото гласуването ще е главно машинно и че не може да се реализира на всички места. Това взеха решение депутатите с промени на Изборния кодекс/ИК/, признати на второ четене. Технически видеонаблюдението ще би трябвало да се обезпечи от Министерския съвет, а разпоредбите - да се дефинират от Централната изборна комисия. При дебатите се разбра, че ще се употребяват камерите в учебните заведения. Секционните комисии ще би трябвало да предават в РИК записите, а те от своя страна ще предават техническите носители от камерите за видеонаблюдение на ЦИК.

Предвижда се излъчването да е централизирано през страницата на комисията.

Според ГЕРБ има несъгласие сред въвеждането на видеонаблюдението и напълно машинното гласоподаване, при което няма бюлетини за преброяване.

С признатите промени ЦИК ще извършва функционалностите на районна изборна комисия за многомандатния избирателен регион отвън страната.

По-рано след скандал в Народното събрание болшинство " Всички против ГЕРБ " реши по процедура, избрана от президента Румен Радев, предварителните парламентарни избори да се проведат от нова Централна изборна комисия, в която вземат участие 15 члена, а не досегашните 20. Те ще се оферират единствено от партиите в Народното събрание, а не - и от тези, които имат свои представители в Европейския парламент.

Така в комисията ще влязат представители на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и на новите партии " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън ". От комисията отпадат представителите на Вътрешна македонска революционна организация ( " Обединените патриоти " ), с които ГЕРБ правеше болшинство.

При осъществяване на обществени съвещания за състава на ЦИК парламентарно показаните партии и обединения показват пред президента на републиката стимулирано документално предложение за номинациите си, което съдържа имената на препоръчаните лица, ЕГН, служба в комисията, обучение, партията или обединението, която ги предлага, както и заявления за единодушие на лицата да бъдат препоръчани.

Депутатите резервираха възбраната началник на избирателен щаб да не може да е член на ЦИК.

Решенията на ЦИК могат да се апелират пред съответния административен съд в тридневен период от оповестяването им. Съдът преглежда жалбата и се произнася с решение в тридневен период от приемането й с приканване на жалбоподателя, ЦИК и заинтригуваните лица. Решението на съда се афишира неотложно и може да се апелира пред Върховен административен съд в тридневен период от оповестяването му.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР