Видео показва как две жени хвърлят супа по картината. След

...
Видео показва как две жени хвърлят супа по картината. След
Коментари Харесай

Светът Протестиращи жени хвърлиха супа по „Мона Лиза“ в Лувъра

Видео демонстрира по какъв начин две дами хвърлят чорба по картината. След това застават пред него, настоявайки за правото на „ здравословна и устойчива храна “, казвайки също по този начин, че „ селскостопанската система е болна “. Вижда се по какъв начин защитата на музея слага черни екрани пред тях, преди стаята да бъде евакуирана.

През последните дни във Франция се организират огромни митинги на фермери. Те стигнаха до Париж. Земеделците упорстват за преустановяване на растящите разноски за гориво и за опростяване на наредбите. В петък (26 януари) те блокираха основни пътища, а коли не можеха да влизат или да напущат Париж.

„ Мона Лиза “ е скрита зад стъкло от началото на 50-те години на предишния век, когато е била развалена от клиент. Тогава е залята с киселина. През 1974 година, до момента в който картината гостува в Токио, жена в инвалидна количка я напръсква с алена багра в символ на митинг против труднодостъпния музей, в който е изложена.

 

През 2009 година съветски екскурзиант се опита да залее „ Мона Лиза “ с чай. А през 2022 година деятел хвърли торта по нея. Тогава похищението пристигна от мъж в инвалидна количка, дегизиран като стара жена. Мотивите му останаха неразбираеми, само че парчето торта беше съпроводено с крясъци: „ Помислете за планетата. Всички художници би трябвало да помислят за Земята “.

През 2019 година управата на музея сподели, че е конфигурирано по-прозрачно бронирано стъкло, с цел да могат хората да се любуват на картината и в това време да я защитят от похищения.

 

Любопитен е и фактът, че шедьовърът на Леонардо е откраднат от Лувъра през 1911 година, което провокира интернационална сензация. Тогава Винченцо Перуджа, чиновник на най-посещавания музей в света, се беше скрил в долап за една нощ, с цел да вземе картината. Произведението беше намерено две години по-късно, когато Винченцо се опита да го продаде на търговец за антики във Флоренция, Италия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР