Вид оси, живеещи в Япония, са разработили доста нетрадиционен метод

...
Вид оси, живеещи в Япония, са разработили доста нетрадиционен метод
Коментари Харесай

Мъжките оси използват гениталиите си като оръжие срещу хищници

Вид оси, живеещи в Япония, са създали много нетрадиционен способ за отбиване на набези, заяви " Сайънс алерт ".

Изследователи са следили по какъв начин мъжкият от типа масонска оса Anterhynchium gibbifrons употребява шипове, ситуирани към пениса, като оръжие - с друга успеваемост - против гладни жаби, които считат, че насекомото може да бъде вкусна закуска.

" Това проучване ", пишат еколозите Шинджи Сугиура и Мисаки Цуджи от университета в Кобе, Япония, " акцентира смисъла на мъжките гениталии като отбрана против хищници и дава нова вероятност за схващане на екологичните функции на мъжките гениталии при животните. "

Някои инсекти от разред Hymenoptera - оси и пчели - могат да нанасят отровни ужилвания като офанзива или предпазен механизъм против плячка и хищници. Само женските представители на тези типове обаче имат отровно жило.

Смята се, че мъжките оси са безвредни, и в някои случаи това е правилно: те в действителност не разполагат с уред, който да нанесе мъчително ужилване. Но при проучването на A. gibbifrons - тип, открит през 2015 година - Сугиура и Цуджи виждат нещо необичайно. При работа с мъжки образец от типа той нанася много мъчително убождане на Цуджи благодарение на шипове, стърчащи покрай пениса на насекомото. Такива шипове се следят при някои типове оси и са известни като " псевдоубождане ". Заинтригувани, откакто се оказали в ролята на адресат, откривателите решили да проучат в детайли функционалността му.

На седемнадесет дървесни жаби била предоставена по една мъжка оса. Всички дървесни жаби отворили устата си, с цел да изядат осите, които се отбранявали, употребявайки долните си челюсти и шиповете. В последна сметка 35,3% от жабите се отказали и осите избягали. Като надзорен вид на 17 разнообразни дървесни жаби били предоставени мъжки оси, чиито гениталии били отстранени. Всичките 17 оси били погълнати с лекост. На други 17 дървесни жаби били предоставени женски оси. Само 47,1% от тези жаби създали опит да изядат женските оси и множеството от тях се отказали, откакто били нападнати.

На езерните жаби, въпреки това, просто не им пукало. Те изяли всички оси при всички условия. Изглежда, че езерните жаби се присмиват както на жилещите, по този начин и на псевдожилещите.

Въпреки това триумфът на мъжките оси да се освободят от дървесните жаби в забележителен % от случаите допуска, че гениталните им оръжия в действителност са значима отбрана за някои типове мъжки оси.

" Въпреки че се счита, че мъжките оси имитират морфологията и държанието на жилещите женски оси, ние доказахме, че гениталните шипове на мъжките A. gibbifrons могат да действат като противопоставяне на хищници ", пишат откривателите. " Защитната роля на мъжките гениталии като устройства за контраофанзива е открита при доста типове оси, чиито мъжки имат псевдожила в гениталиите си. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР