Входни и изходни равнища в 8-и и 9-и клас със

...
Входни и изходни равнища в 8-и и 9-и клас със
Коментари Харесай

Ново 20! Още изпити за гимназистите от новата учебна година

Входни и изходни нива в 8-и и 9-и клас със задания по ПИЗА се вкарват от новата образователна година, разгласи просветният министър Галин Цоков. Препитванията ще бъдат по български език и литература, математика и естествени науки.

По думите на министъра форматът се вкарва, защото не може внезапно да се трансформират по ПИЗА тестванията за Националното външно оценяване.

" Предвиждаме от началото на идната образователна година да се вкарат и входни нива за завършващите 8-и клас и започващи 9-и клас входни нива по главните предмети - БЕЛ, математика, естествени науки. Те са свързани още веднъж с ПИЗА задания и проби, ориентирани към определяне на уменията и опция за решение на на практика проблеми от страна на учениците ", съобщи министър Цоков.

Промени ще има и във външното оценяване на десетокласниците, където ще влязат по-практически задания.

" Отворихме, обсъдихме и преди няколко седмици затворихме измененията в образователните стратегии от 1-ви до 10-и клас, готвени близо две години. Така че направихме една първа стъпка - да се олекотят образователните стратегии в общообразователната подготовка във връзка с тяхната фактологическа трудност и компликация ", съобщи министър Цоков.

17 000 учители се образоват по цифровата раница на МОН, съобщи Галин Цоков. Той сподели още, че през днешния ден или на следващия ден ще подпише окончателния вид на наредбата за директорските състезания на за общинските учебни заведения. Самите състезания ще могат да започват през идващите седмици, увери министърът на образованието.

От Министерството на образованието обмислят и по какъв начин да обезпечат повече педагози и логопеди в детските градини.

Работи се и по смяна на Закона за висшето обучение като се плануват 3-годишни бакалавърски стратегии.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР