Входът за калните бани и лугата на Бургас вече е

...
Входът за калните бани и лугата на Бургас вече е
Коментари Харесай

Ценови шок! И калните бани поскъпнаха драстично

Входът за калните бани и лугата на Бургас към този момент е 5 лева Действително има фрапантно повишена цена на билетчето. През последните две години таксата бе 2 лв..

Преди 2019 година се влизаше без пари. Тогава основният технолог на Черноморски Солници-Бургас Деян Томов сподели, че вкарват „ алегорична такса”, тъй като до оня миг са ремонтирали инфраструктурата за тяхна сметка. Тогава фактически, притежателите на калните басейни сложиха нови дървени скари и облагородиха региона.

Сега не се вижда да е направено нищо ново, а решението за повишената цена е на притежателя – предприемача Николай Пиронков.

Бургаските солници бяха приватизирани през 1996 година, при кабинета на Жан Виденов. Със съдействието на тогавашното Министерство на индустрията предприятието се приватизира от Манол Велев за смешната сума от 80 млн.лева. (преди демоминацията на лв. - б.а.)



При ръководството на Иван Костов страната нападна договорката и Върховният касационен съд (ВКС) я анулира и върна статута на сдружението. През 2000 година Солниците бяха приватизирани за повторно, този път от сдружението „ Булсол”, което съгласно изявления в пресата, е обвързван с „ Мултигруп”.

„ Булсол” заплати за активите на Солниците над 2 млн. $, което бе много сериозна сума за тези времена, само че и активите на предприятието си заслужаваха, тъй като бяха монополисти на пазара. През 2005 година последва нова промяна на собствеността - Николай Пиронков закупи активите на Бургаските солници от „ Булсол” и до сегашния миг ръководи предприятието. Пиронков е прочут пловдивски предприемач.

Флагман.бг напомня, че преди 10-ина години Община Бургас имаше амбициозните проекти да отвори парк „ Езеро” към басейните с тиня и луга. Това бе една от концепциите за развиването на тази градска зона, само че концепцията по този начин и не беше осъществена, първо тъй като Солниците подвигнаха бариерата и позволиха жителите до калта и лугата, а второ – трябваше да се вкара автомобилният трафик в сърцето на парка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР