Вход Господен в Йерусалим - Цветница (Неделя Вайя) - дошло

...
Вход Господен в Йерусалим - Цветница (Неделя Вайя) - дошло
Коментари Харесай

Цветница е! Отбелязваме един от най-обичаните пролетни празници

Вход Господен в Йерусалим - Цветница (Неделя Вайя) - пристигнало времето за голготското жертвоприношение, което Господ Иисус Христос е сторил за изкупване човечеството от прегрешението. Трябвало народът да знае, че Христос е обещаният Месия ­ Спасител, Който идва за избавление на тия, които повярват в Него.
Шест дни преди Пасха Иисус Христос отишъл във Витания, дето възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, и оттова тръгнал за Иерусалим. И когато с учениците Си наближил града и пристигнали до Витфагия при Елеонската планина, Той пратил двама от тях да идат в селото. Казал им, че с влизането ще видят вързана ослица и с нея осле; да я отвържат и докарат. Ако някой ги попита за какво вършат това, да кажат, че е потребно на Господа.
Стопаните, като разбрали, че са пратени от Иисуса, не им попречили. Учениците нахвърляли облеклата си на ослето и Христос го възседнал ­ по този начин тържествено влезнал в Иерусалим. Изпълнили се думите на оракул Захарий: "Ликувай от наслада, дъще Сионова, тържествувай, дъще Иерусалимова: ето, твоят Цар иде при тебе, правоверен и спасяващ, мирен, възседнал на ослица и на младо осле, наследник на подяремница " (Зах. 9:9).
За празника в града надошли от близки и далечни страни, освен иудеи, а и доста прозелити във вярата. Вестта за възкресението на Лазар се носела из града. Хиляден народ се стекъл към Витания да види Христос, Великия Чудотворец, и възкръсналия Лазар. Христос, като античните царе, яхнал на осле, съпроводен от учениците Си, тръгнал за Иерусалим. Лицето Му излъчвало великолепие, мощ, а в същото време и примирение. Народът помислил, че е пристигнало времето за политическото му избавление от римско робство и почнал да отдава на Христос почести като на земен цар.
Народът, виждайки в Христа упования Спасител, с екстаз размахвал палмови клончета, постилал облекла, дето минавал Той, хвърлял цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев ". Шествието траяло и от височината на Елеонското нагорнище, отдето в чудна хубост се разкрили градът и храмът, Христос предсказал бъдещата му орис и опустошение. Влязъл в Иерусалим, пристигнал в храма и с царствена власт изгонил оттова събралите се в двора му продавачи и купувачи на всякакви артикули и направил голям брой изцерения на слепи, хроми и недъгави.
На тоя ден в черква с нарочна молитва се благославят върбови клончета, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете Си за благословение. Върбовите клники припомнят палмовите вейки - символичните знаци на успеха.
ИМЕН ДЕН ДНЕС ПРАЗНУВАТ ВСИЧКИ ЦВЕТНИ ИМЕНА : Аглика, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Невен, Невена, Невян, Невянка,, Ненка, Ненко, Ненчо, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан, Цветелин, Цветомила, Цветомир, Цвятко, Явор, Ясен, Ясенка
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР