Ветроходци правят обезпокоително откритие, докато се състезават в един от най-отдалечените региони на океана: „Наистина е обезпокоително“

...
По време на Ocean Race от 2022-23 г. яхтените ветроходци
Коментари Харесай

По време на Ocean Race от 2022-23 г. яхтените ветроходци откриха концентрации на микропластмаса до 18 пъти по-високи, отколкото по време на последното състезание през 2017-18 г. в някои от най-отдалечените части на океана, съобщава The Guardian.

Какво се случва?

Ocean Race се провежда на всеки три до четири години от началото през 1973 г. В течение на няколко етапа, обхващащи няколко месеца, участниците обикалят земното кълбо и посещават отдалечени части на океана. Състезанието дори минава близо до Point Nemo, точното място на повърхността на океана, което е най-отдалечено от сушата.

Тъй като изследователските кораби рядко могат да посетят тези отдалечени части, моряците и учените се обединяват, за да използват възможността да изучават условията в района, докато пътуват, включително измерване на микропластмаси във водата, през която плават.

Микропластмасите са малки парчета пластмаса, отделени от по-големи пластмасови продукти. Нечувано преди век, днес те се срещат по целия свят, включително в човешкото тяло — и рисковете за здравето им все още са до голяма степен неизвестни.

Друго скорошно проучване оцени броя на микропластмасовите частици в океана при приблизително 170 трилиона, или около 21 000 на човек на планетата.

През първите етапи на надпреварата, съобщава The Guardian, корабите използват филтър, за да улавят частици от водата. Филтрите улавят всичко с размери от 0,03 до 5 милиметра (около 0,001 до 0,2 инча). Всеки ден те изпращат своите проби до Националния океанографски център в Обединеното кралство, за да бъдат анализирани.

Тази година анализът установи много по-високи нива на микропластмаса от всякога, разкрива The Guardian. Някои райони са имали до 1884 частици на кубичен метър (около 35 кубически фута) морска вода. Дори близо до Пойнт Немо те откриха 320 частици на кубичен метър, което е увеличение от девет на 41 в надпреварата 2017-18.

Защо тези числа имат значение?

Докато някои от острите увеличаването на замърсяването с микропластмаса между последната надпревара и настоящата се дължи на използването на по-чувствителни измервателни инструменти, експертите казват, че скокът в концентрациите на пластмаса в нашите океани все още е истински и обезпокоителен.

Историята продължава

„Това е наистина сме обезпокоени, че откриваме микропластмаса във всяка проба, от крайбрежните райони до най-отдалечените региони на океана“, каза в изявление Виктория Фулфър, учен, посещаващ NOC от университета на Роуд Айлънд. „Виждаме много по-високи концентрации тази година, което може да е знак за повишено замърсяване, но също така е свързано с повишената чувствителност на нашия анализ.“

Този анализ разкрива, че нашият проблем с пластмасата е по-голям от нас мисли и само продължава да расте.

Какво се прави с микропластмасата?

Учените работят усилено върху начини за филтриране или третиране на микропластмаса и някои методи изглеждат обещаващи. Междувременно правителствата започват да се занимават с корена на проблема, като забраняват най-лошите нарушители, като полистироловата пяна.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и готини съвети , които улесняват да си помогнете, докато помагате на планетата.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР