Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно, каза президентът

...
Ветото на оръжията за Украйна е абсолютно безпредметно, каза президентът
Коментари Харесай

Радев отговори на Нинова: Сезирането на КС и вето за оръжията за Украйна са безнадеждна кауза

Ветото на оръжията за Украйна е безусловно безпредметно, сподели президентът Румен Радев в отговор на решението на " Възраждане " и Българска социалистическа партия ще сезират Конституционен съд за даването на военна помощ на Украйна.

Радев прикани всяка институция и всяка партия прецизно да се придържат към закона.

 

" Съгласно нормативната уредба налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт. Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт е невероятно. Конституционен съд изрично няма защо да се произнесе ", сподели той.

 

По думите му сезирането на Конституционен съд е безусловно безнадежна идея и няма да има никакъв резултат, както и ветото.

 

Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с голямо болшинство и задължиха служебното държавно управление да подписа контракт със страната за такава помощ, разяснява президентът.

„ Ветото е безусловно безпредметно. Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт е невероятно. Докато Нинова умува дали да сезира Конституционен съд, което е безнадеждна идея, Министерството на защитата свърши нейната работа. То ревизира наложения му от Народното събрание контракт с Украйна ”, разясни той.

Радев беше безапелационен, че алинеята, против която Нинова стачкува, е отпаднала от контракта. „ Това е в съгласие с Украйна. Това ще бъде импортирано като вид в Народното събрание след Нова година. Надявам се госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласоподава смяната в контракта, съгласно която никое държавно управление няма да може единствено да взема решения за военна помощ за Украйна, а това ще стане единствено и само със глобите на Народното събрание ", сподели Радев.

 

В МО са осъществени разбори какво може и не може да се даде на Украйна. Категорично няма да се дават самолети, зенитно-ракетни комплекси и танкове, които могат по някакъв метод да накърнят нашите бойни качества, сподели още той.

 

За обвиняванията, че бави връчването на втория мандат, Радев съобщи, че най-важната цел е да имаме постоянно държавно управление. Партиите имат време да намерят път един към различен, сподели той и разясни, че ще връчи втората директория незабавно след Нова година.

 

Радев не пожела да приказва за третия мандат преди да се е изчерпал вторият.

 

 Източник Българска национална телевизия, NOVA

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР