Ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху спорния закон за

...
Ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху спорния закон за
Коментари Харесай

Ветото на закона за чуждестранните агенти в Грузия хвърли в смут ЕС

Ветото на грузинския президент Саломе Зурабишвили върху противоречивия закон " за непознатото въздействие " дава на държавното управление " момент за по-задълбочен размисъл ", съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от Франс прес.

" Призовавам всички грузински политици и ръководители да употребяват добре тази отдала се опция и да подсигуряват, че Грузия ще остане на европейския път, подкрепян от популацията ", написа Мишел в обществената мрежа " Екс ".

" В настоящия си тип законът не подхожда на полезностите и пътя на Европейски Съюз ",  означи той и добави: " Продължавам да проследявам от близко развиването на обстановката в Грузия ".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел към този момент прикани от името на Европейската комисия Грузия да отдръпна този закон, който опонира на " полезностите и главните правила " на Европейски Съюз.

По-рано президентката на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че е наложила несъгласие на противоречивия закон за " задграничното въздействие ", провокирал всеобщи митинги в страната.

" Днес натрапвам несъгласие (...) на закон, който е съветски по своята същина и опонира на нашата конституция ", съобщи Зурабишвили, откакто признатият тази седмица от Народното събрание текст беше наказан от съперниците му като целящ да отклони Грузия от пътя й към Европа и да я насочи към Русия.

Така нареченият " съветски закон ", чиито съперници стачкуват против приемането му от седмици, изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " прокарващи ползите на задгранична мощ ". Критиците на законопроекта настояват, че той е доста подобен със законодателството, употребявано от Кремъл за заглушаване на съперници, и че ще попречи на устрема на Грузия да се причисли към Европейски Съюз, показва Асошиейтед прес.

Зурабишвили, която влиза във все по-остра борба с ръководещата партия в Грузия, посочи през днешния ден, че законът опонира на конституцията на Грузия и на " всички европейски стандарти ", и добави, че той " би трябвало да бъде анулиран ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР