Ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната

...
Ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната
Коментари Харесай

Ветото върху бюджета на Здравната каса падна след дебат с изброяване на онкоболни политици

Ветото, което наложи президентът Румен Радев на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, беше отхвърлено от Народното събрание след развълнуван спор. " За " отхвърлянето гласоподаваха 126 народни представители, срещу – 95. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева не изиска да бъде показано гласуването по групи. Според Антон Кутев (БСП) ветото е отхвърлено с гласовете на " Воля ", защото Веселин Марешки е подвластен от ГЕРБ.

Ако ветото не беше отхвърлено Здравната каса би трябвало да финансира 32 нови лекарствени молекули за редки болести, което щяло да коства на страната сред 25 и 40 млн. лева годишно, съгласно другите изявления. В отчета към плана за отменяне на ветото се твърди, че това касае към 1000 души и имало опция, те да бъдат лекувани гратис от производителите на медикаментите, като опит.

Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия подкрепяха президентското несъгласие. " Аз не съм от манипулаторите, аз съм от тези, които използваха новаторска терапия " , сподели от трибуната Хасан Адемов (ДПС). Може един от вас да е идващият, който ще употребява новаторско лекарство, обърна се той към депутатите. По думите му опазването на здравето не е единствено фискални мери, а има и филантропични измерения.

Според Корнелия Нинова държавното управление се отказвало от част от българските жители. Пари за нови медикаменти има, съгласно нея.

Аз съм онкоболен и за това декларирам спор на ползи , сподели Стефан Данаилов (БСП), който рядко се появява в Народното събрание. " До в този момент ви гледах по малкия екран и пристигнах да ви предложа нещо ", сподели Данаилов. Явно тия химии, които сами работили последните години към този момент не работят и ще ми трябват нови, сподели Данаилов. Той добави, че има пари за лекуване, само че доста хора нямат. Той предложи на депутатите да се разходят из онкологиите, където има доста младежи, " които би трябвало да живеят, а не могат ". Не ме интересуват тези милиони, те не са отишли напразно, добави Данаилов. " Скъпи другари, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки ", прикани той. Изказването му беше последвано от тишина и дълги ръкопляскания от страна на опозицията.

" Аз почитам Стефан Данаилов, само че бих споделил, че в днешния спор беше използван. Няма човек който да няма непосредствен или да е изгубил непосредствен поради рак. Баща ми умря от рак и не желая да се спекулира по тази тематика ", отговори му водачът на ГЕРБ в праламента Цветан Цветанов. Той добави, че бюджет за опазване на здравето е 480 млн. лева повече и по-добре да има повече пари за диагностициране и профилактите. И в днешния спор можеше да излезе Вежди Рашидов и Данчето Фандъкова, сподели Цветанов (двамата също имат онкологични заболявания). Той изясни, че от тези 32 молекули 8 се финансирали отчасти в 11 страни от Европейски Съюз под изискване. Цветанов сподели към Драгомир Стойнев (БСП), който му викаше нещо от мястото си в залата, че по време на ръководството на ГЕРБ са избавени над 400 човешки живота по пътищата

" Всякакъв съм бил, единствено използван не съм бил. Употребен звучи, като изнасилен ", отговори Данаилов на Цветанов.

Вежди Рашидов взе думата. " Колеги с заболяванията не е хубаво доста да се заиграва " сподели Рашидов. Той прикани да се спрат течовете в опазване на здравето и най-сетне сме имали министър, който може да го направи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР