Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните

...
Ветеринарните власти трябва да установят причината за смъртността на животните
Коментари Харесай

Каква е причината за смъртността при животните на Ана Петрова?

Ветеринарните управляващи би трябвало да открият повода за смъртността на животните в стопанството на Ана Петрова от град Болярово, област Ямбол. Там към този момент има 11 умрели овце, като една от тях е с ушна марка на животно, записано в община Твърдица, област Сливен.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов на брифинг след съвещание на Областната епиозоотична комисия в Ямбол.

До този миг ветеринарните управляващи не са допускани да извършат прегледи на животните във фермата на Ана Петрова. Янко Иванов заяви, че заради тази причина обслужващият доктор на Петрова доктор Мартин Божков е уведомил, че отхвърля да я обслужва.

„ Ние сме длъжни да ѝ осигурим ветеринарномедицинска помощ. Българската организация за сигурност на храните е назначила лекари от София и други общини, които да създадат инвентаризация и клинични прегледи на наличните в обекта животни. Призовавам госпожа Петрова да допусне нашите органи да отидат да изяснят защо става дума във фермата “, сподели заместител - министър Иванов.

По думите му би трябвало да се обясни повода за смъртността в съответното стопанство, тъй като тя би могла да бъде вследствие от всичко, може да е зооноза и да е рискова за хората.

„ Тук приказваме за публичното здраве, в този момент има опция с екип от експерти от София и с локалните сътрудници да се обясни обстановката “, посочи доктор Иванов.

Според него е неприемливо сама госпожа Ана Петрова да организира лекуване на животните си. Той посочи, че за това има медицински управляващи и експерти, които би трябвало видят къде са труповете на умрелите животни, които се загробват тук-там, избрани от кмета или от епизоотичната комисия.

Следва да се подсети, че притежателите на въпросното стадо не позволяват през последните 2 месеца ветеринарните управляващи да вземат проби за проучване на животните. Не бяха спазени и законовите условия за непрестанен достъп на ветеринарните управляващи до стопанството, за което още тогава беше сезирана районната прокуратура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР