Ветеранът вече е служил като премиер по-дълго от всеки друг

...
Ветеранът вече е служил като премиер по-дълго от всеки друг
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху сформира ново правителство в Израел

Ветеранът към този момент е служил като министър председател по-дълго от всеки различен в историята на Израел

Ветеранът Бенямин Нетаняху разгласи, че е съставил ново израелско държавно управление, и се върна на власт като началник на най-дясната коалиция в историята на Израел.

След успеха си на изборите на 1 ноември Нетаняху си обезпечи мандат за сформиране на държавно управление, подкрепено от ултраортодоксални еврейски партии и крайнодесен блок.

Този резултат го сложи в позиция да постави завършек на невижданата епоха на политическа невъзможност в Израел. Тя наложи провеждането на пет вота за по-малко от четири години, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Нетаняху, който се бори в съда с обвинявания в корупция, към този момент е служил като министър председател по-дълго от всеки различен в историята на Израел, в това число от 1996 до 1999 година и рекорден 12-годишен мандат от 2009 до 2021 година

Мандатът му за привършване на съдружните договаряния трябваше да изтече в среднощ.

Минути преди крайния период той осведоми по телефона президента Исаак Херцог, че " е съумял да сформира държавно управление ", се споделя в изказване на кабинета на Нетаняху.

В изказването се удостоверява, че Нетаняху ще ръководи в партньорство с главните ултраортодоксални партии и членовете на крайнодесния блок, който работи под управлението на алианса " Религиозен ционизъм ".

Някои политически анализатори предвидиха, че 73-годишният Нетаняху ще може бързо да разгласи ново държавно управление след изборите през ноември, поради идеологическите допирни точки сред неговата дясна партия " Ликуд " и нейните сътрудници.

Но договарянията се проточиха, като Нетаняху беше заставен да жонглира с настояванията за висши постове в кабинета, някои от които беше заставен да даде.

Сред най-спорните му ходове беше обещанието за разширено министерство на националната сигурност на ръководителя на партията " Еврейска мощ " Итамар Бен Гвир, който от дълго време употребява подстрекателска изразителност против арабите.

Недовършена работа

Не стана ясно незабавно по кое време новото държавно управление ще постави клетва. Нетаняху сподели на Херцог, че има намерение да направи това " допустимо най-скоро ".

Възможно е да има забавяния, свързани с продължаващия еврейски празник Ханука и с това, че значими парламентарни каузи остават незавършени.

Арие Дери, водач на ултраортодоксалната партия " Шас ", е основен състезател в новия парламент, на който са обещани ресорите вътрешни работи и опазване на здравето.

Но съгласно основния прокурор Гали Бахарав-Миара Дери не може да работи в кабинета заради минали присъди за данъчни закононарушения.

Очаква се Народното събрание да одобри закон, който да отстрани тази спънка, само че към момента не го е направил, макар че Нетаняху и неговите съдружници управляват 64 от 120-те му места.

Още по-чувствителни са ограниченията, които ще дадат на Бен Гвир надзор над граничната полиция, която подкрепя армията в анексирания Източен Йерусалим и окупирания Западен бряг.

Бен Гвир е необятно упрекван в разпалване на напрежението и нееднократно е призовавал израелските чиновници по сигурността да употребяват повече мощ, когато противодействат на палестинските безредици.

Главният прокурор на Израел насочи остро наказание на законодателната стратегия на бъдещото държавно управление.

" Политизирането на правоприлагането ще нанесе сериозен удар върху най-основните правила на правовата страна, а точно равенството, неналичието на произвол и безпристрастността ", съобщи Бахарав-Миара.

Нетаняху може би към момента жонглира с настояванията за кабинет от страна на личната си партия Ликуд, която е най-голямата партия в Народното събрание. Израелският вестник " Маарив " съобщи, че това остава главно предизвикателство.

" Има повече претенции за значими портфейли, в сравнение с свободни работни места ", съобщи вестникът в коментар.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР