Ветеран южноафрикански политик от ерата на апартейда и зулуски принц Мангосуту Бутелези почина на 95

...
Южноафриканският политик-ветеран от ерата на апартейда и зулуски принц Мангосуту
Коментари Харесай

Южноафриканският политик-ветеран от ерата на апартейда и зулуски принц Мангосуту Бутелези почина на 95 години, съобщи президентът на страната в събота.

„Дълбоко съм натъжен да съобщя за кончината на принц Мангосуту Бутелези, принц на КваФиндангене, традиционен министър-председател на зулуския монарх и нация и основател и почетен президент на Партията на свободата на Инката“, каза президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса в съобщение писмено изявление.

„Принц Бутелези, който беше първият министър на вътрешните работи на демократична Южна Африка, почина в ранните часове на днешния ден, събота, 9 септември 2023 г., само две седмици след честването на неговия 95-ти рожден ден“, продължи той.

Вождът на зулу, противоречива фигура, който имаше място в Националното събрание на Южна Африка и дълга политическа кариера, ръководи движение, което претърпя смъртоносни сблъсъци с Африканския национален конгрес (АНК).

Това приключи едва по време на коалиционното правителство, създадено от Нелсън Мандела през 1994 г., в което Бутелези стана министър на вътрешните работи, пост, който той запази до 2004 г.

„Принц Мангосуту Бутелези беше изключителен лидер в политическия и културен живот на нашата нация, включително приливите и отливите на нашата освободителна борба, преходът, който осигури нашата свобода през 1994 г. и нашето демократично управление“, продължи Рамафоса.

„Моите мисли и молитви и тези на правителството и нашата нация са отправени към кралското домакинство, което е благословено да сподели дългия живот на uMntwana waKwaPhindangene с него, както и към зулуската нация и ръководството и членството на Партията на свободата на Инката.“

Съобщения относно организирането на погребението и мемориала ще бъдат направени „навреме“, добави той.

 Бутелези и неговото освободително движение Inkatha ye Nkululeke ye Sizwe влязоха в конфликт с Африканския национален конгрес (ANC) в продължение на много години, особено през 80-те години по време на бунтове срещу апартейда. Бутелези и неговото освободително движение Inkatha ye Nkululeke ye Sizwe са в конфликт с Африканския национален конгрес (ANC) в продължение на много години, особено през 80-те години на миналия век по време на бунтовете срещу апартейда. Walter Dhladhla/AFP/Getty Images

Бутелези, който произхожда от дълга линия зулуски вождове, е роден на 27 август 1928 г. в малкия югоизточен южноафрикански град Махлабатини в днешната провинция Квазулу-Натал.

Той става член на Младежката лига на ANC, докато учи в Южноафриканския местен колеж (сега Университета на Форт Хеър), но е изключен заради политическата си дейност.

През 70-те години той формира движението, което се превърна в IFP, партия, която ръководи в продължение на десетилетия. Въпреки че движението споделяше обща цел с ANC за прекратяване на апартейда, двамата станаха яростни съперници.

 След години на сблъсъци между Партията на свободата на Бутелези Инката и ANC, вождът на зулу беше назначен за министър на вътрешните работи в коалиционно правителство, съставено от лидера на ANC Нелсън Мандела през 1994 г. След години на сблъсъци между Партията на свободата на Инката на Бутелези и ANC, вождът на зулу е назначен за министър на вътрешните работи в коалиционно правителство, съставено от лидера на ANC Нелсън Мандела през 1994 г. Архив на Том Стодарт/Архив на Хълтън/Гети изображения

До 1980 г. групата е изградила силна опорна база в Квазулу, провинция Натал и сред някои зулуски работници в някои други провинции.

Въпреки че се радваше на страстна подкрепа в родината си, ANC се опитваше да го представи като сътрудник на белите владетели на страната.

Поддръжниците на Inkatha и ANC участват в сблъсъци по време на бунтове срещу апартейда, като конфликтите имат силен етнически елемент. Хиляди бяха убити.

Мирът настъпи, когато по време на историческите избори през 1994 г. IFP в последния момент отмени заплахата за бойкот на вота.

Бутелези спечели място в Националното събрание и беше назначен за министър на вътрешните работи в коалиционното правителство на лидера на ANC Нелсън Мандела.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР