Вестниците на комшиите цитират премиера Бойко Борисов за отношенията между

...
Вестниците на комшиите цитират премиера Бойко Борисов за отношенията между
Коментари Харесай

Сега е твой ред, България

Вестниците на комшиите цитират премиера Бойко Борисов за връзките сред Анкара и Брюксел


Откриването на реставрираната черква “Св. Стефан ” в Истанбул и тържествената церемони, почетена от двама патриарси, двама министър председатели и президент, предстоящо влезе във фокуса на вниманието на турските медии.

“Мирен град на религиите ”, е заглавието на “Хабертюрк ”, който предава думите на премиера Бойко Борисов, че през 2018 година би трябвало да бъдат положени старания за възстановяване на връзките сред Турция и Европейски Съюз.

Вестник “Тюркие ” излиза с също с първа страница, отдадена на реставрацията на Желязната черква. “Сега е твой ред, България ”, споделя “Тюркие ”, цитирайки президента Реджеп Ердоган, който показа пред българския министър-председател, че и в България има забележителности и джамии, които се нуждаят от ремонт, а предлагането на турската страна е това да бъде направено взаимно от двете страни.

“Тази неделя бе важен ден за дребната българска общественост в Истанбул ”, написа вестник “Хюриет ” в собствен коментар, озаглавен “Уикенд на толерантността на Златния рог ”. Дали България ще може да способства за нормализирането на връзките сред Турция и Европейски Съюз е мъчно да се предвижда, защото страната има и свои, и свързани с Балканите проблеми, отбелязва вестникът. Затова дано да запазим тази интерлюдия на толерантността на крайбрежията на Златния рог повече като благопожелание, в сравнение с като реалистично очакване, заключава изданието.

“Не разграничаваме свободите ”, отбелязва в заглавие на собствен ред в. “Милиет ”, който цитира думите на Ердоган, че по всички земи, завладявани от предците му в предишното, преди всичко са били обезпечени религиозните свободи.

Припомняме, че внушителната постройка от XIX в. е известна измежду жителите на Истанбул като “Българската Желязна черква ”. Наскоро завършиха възстановителните действия по нея, които продължиха 7 години и бяха финансирани от Турция и от България. Сега църквата “Св. Стефан ” още веднъж ще бъде една от историческите атракции на Златния рог.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР