Вестник Кроненцайтунг съобщава, че ръководител на АНП и шеф на

...
Вестник Кроненцайтунг съобщава, че ръководител на АНП и шеф на
Коментари Харесай

Себастиан Курц се оттегля от политиката

Вестник " Кроненцайтунг " оповестява, че началник на АНП и началник на парламентарната група ще стане министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Според политическите наблюдаващи федерален канцлер ще остане Александър Шаленберг, само че към този момент се появиха спекулации, че в скоро време Карл Нехамер ще поеме и този пост.

Разследването против някогашния канцлер и доближените му от АНП за икономически закононарушения и корупция, станало причина за отдръпването на Курц от канцлерския пост, е раздрусало доста доверието в съдружните сътрудници АНП и партията на " Зелените ".

По обяд се чака в декларация, директно излъчена по австрийските телевизия и радио, Себастиан Курц да заяви за излизане от политиката.

На 18 ноември австрийският парламент смъкна имунитета на консерватора Курц, с което единомислещо даде ход на следствието за корупция, поради което той се отдръпна от поста си на канцлер по-рано тази година. Курц, който през 2017 година стана най-младият определен водач в света с антимиграционна платформа, се отдръпна през октомври, когато беше забъркан в огромно следствие за корупция.

Самият Курц по-рано съобщи, че желае имунитетът му да бъде свален, с цел да може следствието да продължи, като настоя, че желае да се бори с " подправените " изказвания, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, в това число в канцлерството и финансовото министерство. Те ревизираха изказванията, че най-близкото обграждане на Курц е употребило обществени средства, с цел да заплати за социологически изследвания, изкривени за възстановяване на имиджа му.

Прокурорите също по този начин подозират, че в подмяна на провеждането на изследванията и на други възторжени изявления за Курц, един от огромните таблоиди е получил преференциални обществени реклами. Прокурорите настояват, че Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на следствие по отношение на аферата.

35-годишният Курц отхвърля всички обвинявания.

Когато беше определен за най-младия държавен началник в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на гласоподавателите с твърдо консервативни полезности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 година, когато негов съдружник бе заплетен в корупционен скандал, което докара до нови избори, на които Курц още веднъж бе определен за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените. Много политически анализатори чакаха, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, сътрудника му реакционер Александър Шаленберг, " канцлер в сянка ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР