vesti.bgСмолетите, със своето шумово замърсяване, големите количества гориво, от които

...
vesti.bgСмолетите, със своето шумово замърсяване, големите количества гориво, от които
Коментари Харесай

Инверсионните следи на самолетите са по-вредни от СО2

vesti.bg

Смолетите, със своето шумово замърсяване, огромните количества гориво, от които имат потребност и излъчванията от нездравословни газове, които изхвърлят в атмосферата, са едни от най-вредните за природата човешки изобретения.

Скорошно задълбочено изследване изважда нескрито още една отрицателна линия на машините, които улесняват пътуванията на дълги дистанции и подкрепят туризма, само че са врагове на климата.

Оказва се, че белите линии или още познати като инверсионни следи, които летателните апарати оставят във въздуха, са по-вредни даже от резултата на парниковите газове.

Най-голямото терзание на специалистите е, че съгласно калкулации стоплянето на атмосферата ще се усили тройно до 2050г. по виновност точно на тези инверсионни следи.

Повечето самолети се движат на доста огромна височина, преминавайки през горните пластове на тропосферата, където температурата на въздуха варира сред -40 и -60 градуса по Целзий.

Кондензационните следи се образуват от конфликта на частиците на изгорелите газове, изхвърлени от моторите, и парата, която на тази височина участва под формата на ледени кристали.

В свое скорошно проучване двама физици от Немският аерокосмически институт откриват какви тъкмо са последствията за климата на Земята към днешна дата и какви ще бъдат те през 2050г.

Проучването, оповестено в Atmospheric Chemistry and Physics, заключва, че инверсионните следи, оставяни от самолетите, са по-вредни за климата от самите парникови газове, изхвърляни в атмосферата.

Приносът на инверсионните следи към ускоряването на световното стопляне ще е трикратно по-голям през 2050г. спрямо 2006г.

Според Лиза Бок и Улрике Букхарт, създатели на изследването, стремежите да се трансформират моторите на самолетите и да се създадат по-ефективни, не са задоволителни, тъй като казусът с кондензационните следи няма да изчезне.

Стряскащи са прогнозите на Европейската комисия, съгласно които въздушният трафик ще се усили сред три и седем пъти до 2050г.

Около 2% от небето над Европа е заето от тези инверсионни следи, като този % стига до 10 пункта над Източна и Централна Европа.

Физикът от университета в Манчестър Рубен де Леон напомня, че кондензационните следи нямат типичното държание на естествените облаци от водна пара.

Белите линии, които оставят зад себе си самолетите, отразяват по-малка част от слънчевата светлина и точно по този метод способстват за световното стопляне.

Уилям Колинс от университета в Рединг, Англия, въпреки всичко отбелязва, че инверсионните следи остават в небето единствено за няколко часа, а въглеродният диоксид се задържа с години.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР