Веска Ненчева, депутат от БСП за България, в интервю за

...
Веска Ненчева, депутат от БСП за България, в интервю за
Коментари Харесай

Веска Ненчева: Два месеца държавата търси формула и модел за разпределение на дарени пари от българи за карловските бедстващи села

Веска Ненчева, народен представител от " Българска социалистическа партия за България, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "   

Г-жо Ненчева, по какъв начин се погрижи за карловските села, които бедстваха наскоро? 

Може да видите същинския отговор на въпроса, в случай че погледнете каква е обстановката към днешния миг в Община Карлово. Реагирам прочувствено, тъй като през вчерашния ден следобяд за следващ път имаше изключителна сесия на Общинския съвет, в която се разпределяха за следващ път, само че не дефинитивно от 2 месеца насам средствата в дарителската сметка, която Община Карлово разгласи, доколкото разбрах над милион. И с това общо взето се изчерпва грижата на общината и на страната – разпределение на средства от дарителска акция, за която бяха призовани от страна на общината жителите да продължат, т.е., българите да продължат да подаряват. Така го виждам аз. Но на парламентарен надзор при чуване на междуведомствената комисия, ръководена от министър Дерменджиев, стана ясно, че има разпределени 9 милиона към Община Карлово, по какъв метод на никой към момента не е ясно, тъй като 2 месеца хората, към този момент сме на прага на зимата, над 300 къщи са на потърпевшите фамилии, и никой нищо не е получил с изключение на 375 лв. от Социалната организация. 375 лв. за всяко фамилии и разпределението на тези средства, които са дарения. Нищо съответно от страната аз не виждам.  

А къде живеят тези хора в този момент, които бедстваха?  

На някои от тях са раздадени фургони, само че фургонът не е вид за, знаете, нещата там са малко по-тежки като условия, те са дребни, аз ги видях с очите си. Малко и тясно помещение, в което по някакъв метод ще преживеят. Но проблемите не се вземат решение, натрупат се един след различен. Миналата седмица беше на дневен ред казусът с дървата, които хората беше оповестено, че би трябвало да получат гратис. Оказа се, че би трябвало да се намесим и като парламентарен надзор, с цел да се задействат министерствата, и будната съвест на жителите, и вие, медиите, които сигнализирахте, с цел да има чуваемост на казуса. И преди няколко дни, 2-3 дни, казусът със закриване на филиала на детската градина в село Каравелово.

Преди да поговорим и за това, г-жо Ненчева, на фона на това, че страната ни настанява украинци в държавни бази към този момент, заслужено ли е нашите сънародници, съграждани да получават такава помощ, да не е ясно по какъв начин ще прекарат зимата? Въобще, по какъв начин си обяснявате всичко това? Защо се позволява? 



Да, това, което следя и при мненията, и при срещите ми с хората по обитаемоте места, тъй като аз съм от Карлово, и това са моите другари, мои близки, мои родственици, които са потърпевши, това, което би трябвало да избегнем, е опълчването на украинци и на българи, и изобщо говоренето по този метод. Защото това, което би трябвало да се направи за потърпевшите хора в района, е напълно обикновено. Имаме 3 потърпевши села, и когато е съсредоточена грижата, ние нямаме доста разсъждения и опълчване.  

Преди 2 месеца страната очевидно гледаше към Карлово, всички се бяха мобилизирали.  



Тази готовност ви споделих в какво се показва – 375 лв. на семейство, потърпевшо семейство и 2 месеца търсене на модел, търсене на формула за систематизиране на дарени пари от българи, не от държавния бюджет, разбирате ли ме?  

Разбирам ви, само че не разбирам за какво се стига до такава обстановка. Къде е спънката?  

Аз мисля, че в последна сметка всеки, който има директна отговорност за решение на този основан проблем, голям проблем, би трябвало да носи и своята отговорност и да мисли в действителност държавнически за хората, които са потърпевши. Тук почваме от равнище община, стигаме до равнище страна и междуведомствена комисия, минаваме и през регионална администрация, тъй като не може това да бъде водеща вест – 2 месеца разпределяме дарени пари, а страната с какво съответно влезе с бюджета си и с финансова поддръжка за хората? Наистина е доста комплицирана, доста тежка обстановката и аз благодаря на медиите, че отразяват, тъй като всичко ще бъде потулено, потушено и основано едно чувство, че е умерено, че нещата са както би трябвало, а нещата не са по този начин. Нещата не са по този начин. Аз започнах за детската градина да ви приказвам. 5 деца или там 7-8 би трябвало да вървят до прилежащото село да пътуват без да има някакво съответно мнение на инженер, който може да разяснява пригодна ли е постройката или не.  

Къде се намира тази постройка?  

Тази постройка се намира в село Каравелово. Това е постройката на детска градина, която е филиал към детска градина " Гина Кунчева “ в Карлово. И трябваше медиите да участват, трябваше да задам въпроса на парламентарен надзор, с цел да се реши в границите на 24 часа, че тази постройка в последна сметка ще бъде обследвана, ще бъде ремонтирана, тъй като първото мнение беше, че би трябвало да бъде срутена. А това е солидна постройка, градена 1968 година, с 4 групи, само че е със постоянни основи.  

А за какво желаят да срутят тази постройка?  

Ето това е към този момент огромният въпрос. Без мнение на умело лице се оказва, че би трябвало да я срутят, и когато се намесиха ние, медиите и жителите, с цел да защитят детската си градина поради децата, които живеят в това село, то е безсмислено да изяснявам, че закриването на една детска градина или учебно заведение е пагубно за обитаемото място.  

Особено за дребните обитаеми места.  

Разбира се, изключително за дребните обитаеми места. Така че концентрираме сили в неща, в борби, които би трябвало да вървят. Ние имаме един зложелател, и този зложелател е бедствието. Ние би трябвало да сме обединени, а не опълчени в това. И аз недоумявам за какво, на вашия въпрос по кое време ще се оправим – когато приемем, че сме един тим и такова опълчване не ни прави работа, би трябвало да вървим в една посока против бедствието. Защото през днешния ден е естествено в нашия край, само че никой не е застрахован.  

Очевидно рецесиите в политиката въздействат доста на цяла България, дребните обитаеми места и дребните рецесии във всяка една община. Вчера вашата партия беше при президента на съвещания. Как оценявате диалога с Румен Радев?  

Аз мисля от това, което наблюдавахме, че беше задоволително градивен от наша страна и явен, тъй като това, което постоянно сме преследвали като политики, като позиции, сме били поредни. И не считам, че по някакъв метод даваме разнообразни сигнали тогава, когато става въпрос за поддръжка за постоянно държавно управление с първи, втори или трети мандат, тогава, когато отстояваме и обществените си политики, тогава, когато е ясно, че тези обществени политики могат да бъдат осъществени единствено през нов бюджет, и в случай че няма подобен, тъй като вие виждате, до 31 октомври служебният кабинет трябваше да предложи по закон нов бюджет. Уж имаше подобен квалифициран – по какъв начин го бяха обявили…?  

Проектобюджет. Да?  

Проектобюджет, който имаше в оптимистичен вид, в скептичен, в реален, т.е., няколко седмици преди този момент беше оповестена подготовката на подобен бюджет. В един миг взеха решение, че няма да вкарват бюджет, само че това затлачва още повече тези процеси в обстановка в действителност на рецесии, на инфлация.  

Няма по какъв начин да не обърнем внимание на вчерашния скандал в Народното събрание за въглищните централи. Закриването на 40% от мощностите на въглища излага на риск енергийната и националната ни сигурност. Как по-точно ще възвърне страната ни така наречен " План за възобновяване “, г-жо Ненчева? Какво ще стане със Стара Загора, с Перник, с Кюстендил – трита региона, които ще пострадат най-силно от възможното закриване на въгледобива?  

Точно по този начин, и по тази причина отново разясня, не желая да звуча патетично или назидателно, само че на 31 януари 2020 година по време на работата на 44-ия парламент, Българска социалистическа партия направихме декларация в Народното събрание за задължаване на Министерски съвет, тогава министър на стопанската система беше представител на ГЕРБ, тъй като ръководството беше на ГЕРБ, и с тази декларация, която се одобри в Народното събрание, в това число и от ГЕРБ, призовахме за недопускане в дълготраен проект за преустановяване и ограничение на производството на въглищните централи.  

Да, господин Стойнев я напомни от трибуната.  

Да, това е значимо. Защото в този момент новоизлюпени партии скачат за популизма: " Ние желаеме да защитим работните места, потенциала на въглищната промишленост, на централите “, а това към този момент е взето като решение. Това към този момент е взето като решение посредством декларация, направена от Българска социалистическа партия, подкрепена тогава от съществуващите партии в Народното събрание. Така че тя не е дневен ред, и това е една от стратегическите ни действия за опазване на… Ние тръгнахме тогава от презумпцията за опазване на работните места на хората в басейна, в тази промишленост, добивът на въглища, тъй като това беше подчинено и на Зелената договорка и така нататък Така че тъкмо целеустремено и с мисъл дълготрайна направихме тази декларация, и няма потребност от повече коментар в тази посока, тъй като тя не е анулирана.  

Според вас, може ли да бъдат предоговорени нещата или какво очаквате по Плана за възобновяване?  

Предоговорени в наш ущърб ли имате поради?  

Да.  

Във всеки един развой, аз не мога, аз не съм специалист в тази сфера, както и през вчерашния ден коментирахме. Принципно нещата постоянно могат да бъдат преразглеждани, само че въпрос на отстояване на държавническа политика, национална за опазване на тези позиции, които към този момент сме извоювали преди 2 години. Така че преразглеждането вероятно, в случай че имаме такова, споделям още един път, нямаме информация, само че в случай че има такова, те да бъдат непокътнат в наш народен интерес, а не в наш ущърб.  

Оптимист ли сте, г-жо Ненчева, за 48-ия парламент?  

След толкоз скоростното и краткосрочно живеене на 45-и, 46-и и 47-и парламент, сякаш ориентирът е доста сложен до каква степен може да бъде животът на идващия парламент, само че това е въпрос на воля от страна на партиите, водени и подчинявани единствено на интереса, на националния интерес за добруването на народа ни. Всеки един от нас като обособен член на парламентарна група, всички дружно като парламентарни групи би трябвало да си дадем сметка, че времената и отговорностите, които носим всеки един от нас, са в действителност тежки. И в дълготраен проект всяко едно решение ще отеква много десетилетия напред във времето. И това би трябвало да ни прави виновни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР