Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за

...
Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за
Коментари Харесай

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати


Веска Марешка и Нина Катченко в проверка на Национална агенция за приходите за източен Данък добавена стойност

Национална агенция за приходите е направила и „ насрещни проверки” на компаниите с аптеки

Една дълго траяла проверка на добре познатата ни компания „ Трейднет България” като огромен състезател на пазара на паралелния експорт на медикаменти, най-сетне е завършила през месец септември т.г.

Ревизията е открила ощетяване на държавния бюджет от „ Трейднет България” с милиони левове, дружно с лихвите.

Ревизираният интервал обгръща времето от 01.03.2012 год. до 30.06.2013 год.Тогава компанията се е занимавала единствено с доставка на медикаменти на аптеки в България. В началото на интервала, притежател и шеф на „ Трейднет България”, към момента е била Веска Марешка – майката на зам.председателя на Народното събрание Веселин Марешки.

От март доникъде на месец септември, Марешка носи отговорност за бизнеса с медикаменти на компанията. След това тя продава „ Трейднет България” на рускинята Нина Катченко и към този момент отговорността като шеф е нейна през втората част на ревизирания интервал – от септември 2012-та до 30.06.2013 година. Нина Катченко е така наречен „ сватя” на Веска Марешка, откакто тя сама си призна по телефона в предходно следствие на предаването „ Открито”, че живее на фамилни начала с бащата на Светлана Марешка – Александър Музюкин, в дребното населено място Дубовка, край река Волга, в Русия.

Ахчиева разкри схемата, при която са източени милиони левове Данък добавена стойност, дружно с лихвите, при търговията с медикаменти в аптеки на настоящи депутати от партия „ Воля”.

Фирми, които имат аптеки имат контракт за доставка на медикаменти от компанията „ Трейднет България”.

В този Договор, „ Трейднет България” дава огромни отстъпки от цените на медикаментите на аптеките – 20 %, в случай че аптеката направи избран, огромен оборот при продажбата на съответното лекарство.

Впечатляващ е фактът, че в множеството случаи, изискваният оборот е непостижимо огромен за дадена аптека. Ако аптеката не го извърши, тогава следва – наказателна клауза.

Тази наказателна клауза, компанията с аптека би трябвало да заплати на „ Трейднет България”, в случай че не извърши посочения оборот.

След като аптеката, напълно предстоящо не извърши оборота, тя връща 20 % наказателна клауза на доставчика „ Трейднет България”, върху всичко непродадено, но…без да се начисли Данък добавена стойност.

Схемата е измислена по този начин, че, да се избегне заплащането на Данък добавена стойност, тъй като в Закона за Данък добавена стойност написа, че върху неустойките не се начислява Данък добавена стойност.

Но данъчните инспектори в тази ситуация очевидно са разкрили „ прикрито плащане” и по тази причина са начислили Данък добавена стойност.

Росен Бъчваров от Национална агенция за приходите удостовери в изявление, че „ Трейднет България” е ощетила държавния бюджет с неплатено и невнесено Данък добавена стойност, при търговия с медикаменти.

В рамките на тази проверка, Национална агенция за приходите е направила и „ насрещни проверки” на компаниите с аптеки. Това са така наречен „ Ихтимански фирми”, тъй като се оказало, че по-голямата част от тези компании с аптеки са регистрирани все в Ихтиман, на един и същи адрес – ул. „ Цар Освободител” 103.

И тъща от Русия в бизнеса

Защо Ихтиман е бил толкоз прелъстителен за сегашните депутати Андон Дончев и Гергана Стефанова, та там да записват десетки компании с аптеки в цяла България?

Това попита Валя Ахчиева депутата от „ Воля” Андон Дончев в Народното събрание, само че той единствено измънка, че към този момент нямал компании и трябвало да влиза в пленарната зала. Напълно замлъкна, когато Ахчиева му изстреля въпроса, кой го е срещнал с рускинята Мария Добрякова, та на нея да продаде компаниите си? И се шмугна в залата.

Ахчиева разкри шокиращия факт:

Съпругата на депутата Дончев е рускиня – Надежда Викторова Дончева. Тя е получила документ за престояване в България преди много години, а с Указ на Президента на Република България през 1999 година е получила и българско поданство. Сред документите по преписката има имената на нейните родители – майка и се споделя … Мария Максимова, родена на 07.07.1947 година.

„ Тъща! 70-годишната Мария Добрякова е тъща на депутата Андон Дончев!” – възкликна Ахчиева в ефир.

И в действителност, Дончев е продал компаниите си на своята тъща, само че без аптеките. А аптеките е трансферирал на семейството Марешки.

И като бонус, евентуално е получил депутатство в настоящия Парламент, в партия „ Воля”.

„ Истинска интервенция „ Сватя и тъща от Русия”, в партия „ Воля”, с аромат на медикаменти!” – заключи Ахчиева и изиска народните представители в Парламента да преразгледат въпроса с данъчната загадка. Дали не би трябвало тя да падне за тези, които ощетяват държавния бюджет?

Защо да е загадка, кой прави данъчни закононарушения?

Не основава ли тя корупционна среда?

И кой печели от данъчната загадка?

Този, който се крие в сянката и години наред и продължава да мишкува.

А „ евтините” медикаменти в аптеки „ Марешки” се оказват доста скъпи за българите, в действителност.

Защото бъркат надълбоко в държавния джоб, с източеното Данък добавена стойност, по тази скица.

Депутатът от „ Воля “ Андон Дончев трансферира аптеки на Марешки

Годишният финансов доклад на „ Медифарм Ихтиман” за 2012 година да вземем за пример е бил удостоверен от шефа на счетоводна къща „ Сити” – Светлана Марешка – брачната половинка на Веселин Марешки. Тя е заверявала финансовите доклади и на другите 20-тина компании на депутата Андон Дончев.

Фирмата работи две години с аптеките, само че през 2014 година, Андон Дончев трансферира аптеката си в „ Люлин” 4, на компанията „ Юнивърсъл Медикъл Трейд”. Тя е представлявана от Светлана Марешка.Екипът на Валя Ахчиева откри аптеката в „ Люлин” и се видя, че тя е с надпис аптека „ Марешки”.

И други аптеки Дончев трансферира на компании на семейството Марешки. А компаниите си, останали без аптеки, Андон Дончев продава.

Оказа се, че една дузина компании той продава през март 2016-та година на рускинята Мария Максимова Добрякова. Това са компаниите: „ Булвита 2012”, „ Комфортфарма”, „ Пейнековафарма”, „ Булмедикс Ихтиман”, „ Фармакомерс”, „ Медика Ихтиман”.

Тогава Добрякова мести и седалището на компаниите на друга улица в Ихтиман – ул. „ Хаджи Димитър” 9. И Само след няколко месеца Мария да вземем за пример продава компанията „ Медифарм Ихтиман” на друга съветска гражданка – Елена Матрьонина.Така Елена става притежател и на всички други „ Ихтимански фирми”.

А в този момент, напълно неотдавна, в края на ноември т.г., Елена Матрьонина продава компанията „ Медифарм Ихтиман” на варненската компания „ Ларго” с шеф Светлан Кулев.

Ихтиманските компании

В Ихтиман следствието на „ Открито” откри, че парцелът на ул. „ Цар Освободител” 103, на който са регистрирани няколко компании с аптеки, в действителност е унаследен парцел с къща на народен представител от „ Воля” Антон Дончев, който живее в София.

Над 20-ина компании са записали през 2012-та година актуалните депутати от „ Воля” – Андон Дончев и Гергана Стефанова. Част от тези компании попадат в проверката на Национална агенция за приходите на компанията „ Трейднет България”.

Това са компаниите „ Медифарм Ихтиман” със притежател и шеф през 2012 год. и 2013 год. – Андон Дончев и „ Фармация 2012”, „ Юнифарма”, „ Интерфарм 2012” и „ Демос Фарма” на Гергана Стефанова.

В следствието на Българска национална телевизия се наблюдава пътят, който е минала компанията „ Медифарм Ихтиман”, през годините и другите и притежатели.

В годишния финансов доклад на компанията на Андон Дончев написа, че тази компания разполага с 4 обекта – аптеки: една аптека в Сливен, една в Пловдив и две аптеки в София, едната от които в ж.к. „ Люлин” 4.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР