Веществото лецитин не е едно, а група от съединения, които

...
Веществото лецитин не е едно, а група от съединения, които
Коментари Харесай

Лецитин в козметиката – свойства и предимства на употреба

Веществото лецитин не е едно, а група от съединения, които имат удобен резултат върху човешкия организъм, изключително върху паметта и концентрацията. Освен това лецитин в козметиката се употребява много необятно.

Можете да го осигурите с храна, под формата на добавки и даже да изберете козметика с лецитин. Как работи лецитинът в козметиката? С какво оказва помощ?

Много се приказва за хранителния лецитин, който би трябвало да се набира с храната, с цел да се обезпечи вярното действие на организма. Защо е значимо?

Лецитинът се създава естествено от човешкото тяло, само че може да се случи, че то няма да може да го създаде в вярното количество.

След това би трябвало да се достави извън. Това е значимо, защото лецитинът участва в човешката кожа и без него се губи влага и се поврежда хидролипидната преграда.

В този случай козметиката с лецитин може да помогне.

Какво е лецитин?

Лецитинът ( Lecithin ) е група от органични съединения с мастен темперамент, най-често фосфолипиди (сложни мазнини).

Значителна част от лецитина са мастните киселини, а глицеролът, фосфорната група и съединението, обвързвано с тях под формата на холин, инозитол или серин, са виновни за неговите изключителни здравословни свойства.

Другите детайли на лецитина са: въглехидрати, триглицериди, гликолипиди и вода.

Лецитинът е открит за първи път през 1846 година, когато Теодор Никола Гобли го получава от жълтъка на кокоше яйце (оттук и името – гръцката дума lekithos значи „ яйчен жълтък “).

Откритието докара до спомагателни проучвания, които потвърдиха, че лецитинът е извънредно значим съставен елемент на съвсем всяка клетка в човешкото тяло. И съставен елемент на всички биологични мембрани, в това число мозъка и нервната система.

Това подхожда, наред с други, за контролиране на ензимната интензивност, метаболитни процеси, взе участие и в метаболизма на холестерола.

Лецитинът принадлежи към естествените съединения и се намира, апропо, в соята, рапицата и кокошите яйца.

Благодарение на актуалните технологии се получават разнообразни типове лецитин, необятно употребявани от фармацевтичната, хранително-вкусовата и козметичната промишленост.

Днес лецитинът най-често се свързва с паметта и концентрацията, както и с добавки за възрастни хора.

Междувременно козметичната промишленост също го употребява драговолно и го употребява за производството на козметика.

Това се дължи на обстоятелството, че лецитинът е безвреден и не провокира алергични реакции и е отличен омасляващ сътрудник с натурален генезис и натурален емулгатор, т.е. масло във вода – това е най-популярната формула измежду козметичните емулсии.

За какво е потребен лецитинът?

Лецитинът е значимо съединяване, което въздейства върху цялото тяло. В случая на кръвоносната система понижава риска от атеросклероза и сърдечно-съдови болести.

Той също по този начин поддържа здравето на черния дроб и неговото пречистване, заради което добавките с лецитин се предлагат при алкохолни лечения, след приложимост на медикаменти и химиотерапия.

Освен това може да предотврати образуването на камъни в жлъчния мехур и да забави процеса на стареене на тялото.

Лецитинът най-често се свързва с нервната система, защото има позитивен резултат върху паметта и концентрацията.

Нека прибавим, че има изследвания, които демонстрират, че лецитинът може да помогне за угнетяване на развиването на депресия; може също по този начин да усъвършенства качеството на действие при хора с шизофрения, защото понижава честотата на халюцинациите и заблудите.

Лецитинът е фосфолипид, който се среща естествено в човешката кожа и е виновен за непрекъснатата хидратация.

Лецитинът е скъпо козметично вещество, което омекотява, овлажнява, подмладява кожата и защищава от омазняване.

Има способността да основава липозоми, т.е. микроскопични топчета, цялостни с дейни субстанции, които преодоляват епидермалната преграда, с цел да освободят цялостния си капацитет в епидермиса.

Отговаря за метаболитните процеси в епидермалните кафези и способства за регенерацията на кожата, което е потребно при кожни проблеми и признаци на стареене.

Как работи лецитинът в козметиката?

Лецитинът в козметиката работи като емулгатор и стимулатор на проникването, което спомага за усвояването на други съставки.

С негова помощ се подготвят разнообразни мехлеми, кремове, маски за лице, суспензии и емулсии. Освен това има удобен резултат върху кожата – овлажнява, тонизира, подкрепя регенерацията и възвръща нарушената защитна преграда.

Въпреки че лецитинът е безвреден, има ограничавания за използването му в козметологията, защото като чисто вещество може да раздразни лигавицата на очите.

При козметиката без отмиване концентрацията на лецитин не би трябвало да надвишава 15%, а при измиващата се козметика – 50%.

Как работи? Лецитинът е доста сходен на структурата на мембраните на кожните кафези. Благодарение на своите емулгиращи свойства, идеално омекотява епидермиса и улеснява усвояването на съпътстващите хранителни субстанции.

В допълнение, той добавя липидите в междуклетъчното свързващо вещество. Това прави лецитина все по-често употребен в препарати за регенерация на кожата и козметика при розацея, псориазис, екзема и други кожни болести.

Свойства на лецитин в козметиката:

  • овлажнява;
  • оказва помощ за задържане на влага в епидермиса;
  • оказва помощ за възобновяване на липидната преграда на кожата;
  • форсира регенерацията на епидермиса;
  • има омекотяващ ефект;
  • има укрепителен ефект;
  • изглажда, стяга и тонизира;
  • инхибира омазняването на скалпа;
  • понижава видимостта на бръчките;
  • защищава от преждевременни признаци на стареене;
  • предотвратява статичното електричество;
  • улеснява проникването на други дейни съставки.

Лецитинът в козметиката е освен страховит омекотител и овлажнител, само че и може да подкрепи битката със свободните радикали, защото има антиоксидантен резултат.

Лецитинът оказва помощ за възобновяване на повредената защитна преграда на кожата.

Какви са типовете лецитин в козметиката?

Най-често в козметиката се употребява соев лецитин, който съдържа линолова киселина (55%), олеинова киселина (до 9,8%), линоленова киселина (4%) и наситени мастни киселини.

Натуралният соев лецитин е богат на витамини и антиоксиданти, които са значими за кожата и косата. На пазара най-често ще намерите необработен, 100% естествен лецитин, който е примес от естествени фосфолипиди, получени от соево масло ( Glycine Soja ).

В допълнение, слънчогледовият лецитин, получен от слънчогледови семки, е също толкоз известен.

Такъв лецитин е изключително богат на витамини от група В и антиоксиданти. Често се появява като кондиционираща добавка в шампоани и балсами.

В козметиката лецитинът най-често се среща под формата на INCI: Hydrogenated Lecithin. Това е хидрогениран лецитин, който демонстрира свойствата на лецитина, само че не се окислява.

Тук може да се зададе въпросът дали слънчогледовият или соевият лецитин е по-добър? Тук няма явен отговор.

Днес и двата продукта се създават стабилно. Това е изключително значимо в тази ситуация на соев лецитин, който може да се получи по химичен път с нездравословни химикали (това се отнася за производството в Съединените щати).

За благополучие на пазара има от ден на ден артикули с лецитин, извлечен от немодифицирана соя, отгледана в Индия (без ГМО), тъй че е добре да ревизирате източника на суровината.

Слънчогледовият лецитин сега се счита за по-безопасен и безопасен вид и точно към него протягат ръка производителите на хранителни добавки.

Получава се от слънчогледови семки и по-точно – от слънчогледово олио вследствие на студено сплескване, без потребление на химикали.

Да прибавим, че има и лецитин от рапица, само че този е най-вече целесъобразен за консумация, защото има положителни пропорции на омега-3 и омега-6 киселини.

Благодарение на това той е по-полезен за здравето в съпоставяне със соевия и слънчогледовия лецитин. Що се отнася до състава на фосфолипидите, няма обилни разлики.

Как да употребявате лецитин, с цел да имате красива кожа и коса?

Хранителните източници на лецитин включват:

  • яйца;
  • черен дроб;
  • соя;
  • риба;
  • млечни продукти;
  • зелени зеленчуци;
  • авокадо;
  • маслини;
  • мая;
  • нерафинирано рапично масло.

Що се отнася до другите форми на лецитин, той се предлага на таблетки и под формата на течност за пиянство като добавки за памет и централизация.

За козметични приложения, когато желаете да извършите да вземем за пример своя лична домашна козметика, лецитинът се предлага в течна и чиста форма в тъмни бутилки.

Можете да го употребявате за основаване на емулсия или масло за тяло. Може да работи като единствен емулгатор в емулсията или като емолиент.

Лецитинът е подобаващ за грижа за всеки вид кожа. Действа най-добре в козметиката за зряла, застаряваща, суха и обезводнена кожа, сензитивна, раздразнена и нуждаеща се от регенерация.

При козметиката, съдържаща лецитин, е задоволително да следвате инструкциите на производителя.

Обикновено лецитинът участва в кремовете за лице и в измиващата козметика като сапуни, почистващи пяни и душ гелове.

Също по този начин е постоянно срещана съставна част в слънцезащитни артикули, в това число слънцезащитни кремове и лосиони за след слънце.

Лецитинът е страховит като нощна грижа.

Лецитин в козметиката – обобщение

Лецитините намират необятно приложение в козметиката заради неповторимите си свойства и способността да образуват липозоми.

Те преодоляват защитната преграда и освобождават дейни субстанции в епидермиса. Благодарение на това козметичният лецитин има овлажняващ и изглаждащ резултат, форсира регенерацията.

Това прави лецитина, получен от растителни масла, толкоз постоянно присъстващ в козметиката за грижа за кожата и косата, изключително за стареене и суха кожа.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР