Веселият и щедър Дядо Коледа, когото всички познаваме, а децата

...
Веселият и щедър Дядо Коледа, когото всички познаваме, а децата
Коментари Харесай

Дядо Коледа не винаги е бил Добрия старец

Веселият и великодушен Дядо Коледа, който всички познаваме, а децата обожават, не постоянно е бил толкоз добър. Особено съгласно финландския фолклор.

Образът на белобрадия дъртак е цялост от разнообразни митове и култури и доста от неговите емблематични черти са прибавяни към ореола му през вековете.

Американският Санта Клаус еволюира от Синтерклаас (Свети Николай), който раздава дарове на децата в Нидерландия. Той " дошъл " в Ню Йорк от холандските заселници през 17 век. С времето разнообразни общности и хора са спомогнали за оформянето на облика на модерния Дядо Коледа, добавяйки нови детайли към чара му като летящите елени и вълшебни качества да минава през комина.

 

Поемата от 1823г. " Беше нощта преди Коледа ", станала доста известна за времето си, за първи път разказва по какъв начин наподобява Дядо Коледа:

" Беше облечен целият в кожа, от главата до петите, и облеклата му бяха зацапани с пепел и сажди.

 

Очите му - по какъв начин блестяха!

Трапчинките му - какъв брой радостни!

Бузите му бяха като рози, носът му като череша!

Имаше необятно лице и малко кръгло коремче, което се тресеше, когато се смееше, като купа, цялостна с желе.

Беше заоблен и топчест, същински радостен остарял горски дух ".

Последното парче пъзел към външния тип на актуалния белобрад дъртак слага един художник - американецът с финландски корени Хадън Съндблом. През 1931 година той затвърждава визията на радостния американски Дядо Коледа с червени облекла и наедряло коремче в своите коледни илюстрации за рекламната акция на " Кока-Кола ".

Дядо Коледа на художника Сънблом е напълно друг от истинския финландски Дядо Коледа - Джолупуки.

Днес финландци описват на децата си за положителния дядо Джолупуки (Joulupukki), който носи дарове за Коледа, и неговата грижовна и любяща брачна половинка Муори. Само че преди да стане добър, той е бил отблъскващ.

Името му Joulupukki може да се преведе като „ Юлска коза “. Наречен е на предхристиянския езически празник Юле, който се е чествал от доста немски култури. Фестивалът Юле се е провеждал в края на декември с пиршества и жертвоприношения. Няма съответен отговор какво общо имат козите с празника. Най-популярната доктрина допуска, че те са свързани с могъщия господ Тор - богът на гръмотевиците, бурите, плодородието и покровител на хората в скандинавската митилогия.

Силен и самоуверен боец Тор препускал в небесата с каляска, теглена от двата му правилни козела - Тангниостр и Тангриснир. Чрез него козите стартират да се асоциират с бурите и плодородието. По време на празника Юле, като част от ритуала, мъжете почнали да се обличат в костюми на кози с рога. Във Финландия ги наричали " нуутипуки " (nuuttipukki). Те били зли духове, които ходели от врата на врата, желали дарове и останки от празника на Юле.

Финландският Джолупуки е комбинация от нуутипуки и Дядо Коледа. Той бил ужасяваща фантазия, която, съгласно легендите, търси жертви и отнася някои от децата със себе си.

Подобно на Крампус, в който вярвали централноевропейските нации - полукозел-полудемон, който може да посети непослушните деца и да ги накаже. Преди Свети Николай, Крампус е бил духът на зимата и прибирал палавите деца в чували. Крампус към този момент е изваден от приказките за деца, а родителите са съветвани да не го употребяват като възпитателна мярка.

Във Финландия също са съумели да заличат злокобния прототип на Джолупуки и да го трансфорат в допустимия човечен и добър дъртак. Някъде през 19-ти век той е станал доброжелателна фигура и вместо да желае дарове, почнал да ги раздава на децата.

За разлика от американския Дядо Коледа, Джолупуки не употребява комина. Той звъни на звънеца и влиза учтиво през вратата, питайки към момента будните фамилии „ Onko täällä kilttejä lapsia? “ („ Има ли добре възпитани деца тук? “). Носи червени облекла и кара шейна, теглена от северни елени (които за жалост не летят), и назовава Лапландия собствен дом.

Резиденцията му е в Рованиеми, където през зимата и няколко месеца през лятото посреща гости. А селото му е такова, каквото всяко дете постоянно си е представяло - снежна страна на чудесата.

" Юлските кози " пък към момента са срещани в скандинавските страни като знак на Коледа. Изработват ги от плява, ратан или ракита и служат за украса.

Около Коледа в градовете в Швеция и Финландия издигат огромни скулптури на кози от ракита, сходно на тази в шведския град Йевле. От първата си поява през 1966 година тя е опожарявана 38 пъти, само че все пак се появява всяка година при започване на декември.

В някои региони на Финландия злите духове нуутипуки към момента " вършат визити " в деня на Свети Кнут, който се организира на 13 януари. Той е ден за забавление и смешки и е комбинация от езическия празник и християнското Богоявление.

Що се отнася до страшния Джолупуки - историите за неговото мрачно минало се описват в скандинавските страни и до през днешния ден - най-вече към Коледа.

Източник Българска национална телевизия

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР