Веселина Седларска, Този месец се навършват 200 години от рождението

...
Веселина Седларска, Този месец се навършват 200 години от рождението
Коментари Харесай

Големият непознат

Веселина Седларска,

Този месец се навършват 200 години от рождението му. Той е в самото начало на българската лирика. Песните му се знаят от всеки българин. Той слага началото на проучването на български език в учебните заведения в Сливен и Ямбол. Но за самия него не се знае доста. Той е Добри Чинтулов. Възнаграден от хората с именуването национален преподавател и национален стихотворец.

Рождената дата на Чинтулов не се знае с акуратност – изчислена е съгласно годините му, когато постъпва в Одеската семинария. Прието е, че е роден през септември 1822 година в Сливен. Истинският му портрет не беше известен допреди единствено няколко години. Вместо него в учебниците, в изявленията, в плакатите за митинги е слаган портрет, който се оказва, че е на казанлъшкия даскал и литератор Филип Велев. Грешната фотография продължава да е в оборот на доста места и до през днешния ден. За „ Вятър ечи, балкан стене “ и до момента се спори дали е негова ария. От двайсетината му стихотворения единствено три са оповестени в „ Цариградски вестник “ на Иван Богоров през 1849 година Останалите са неподписани, непубликувани и изгорени, в това число „ Стани, стани левент балкански “ и „ Къде си, вярна ти обич национална “. Ръкописите не са непокътнати, песните са съхранявани в националната памет.

Историята с изгорените ръкописи също е ту потвърждавана, ту отхвърляна. Но в спомените на негови близки съвременници тя е разказана по този начин. В родния си град даскал Добри бил ненавиждан от гъркоманите (заради преподаването на четене и писане на български в училище) и от поддръжниците на султана (заради призоваващите към протест песни). Но и доста от елементарните хора му завиждали. Всеизвестно било, че за работата си той получавал две заплати – една от общината и една от богати сливенци от Браила, които му я давали поради това, че е избрал да учителства в Сливен измежду многото оферти, които получил. Така че, когато поп Станчо  му изискал заем от 5 000 гроша, Чинтулов му ги дал. Дошло време да се върне заемът, само че свещеникът си мълчал. Чинтулов го подсетил, посочил му и бележката, подписана от самия духовник, който прочее също бил част от борческите среди. Но вместо да си получи назад парите, Чинтулов получил от поп Станчо закана, че в случай че продължава да си желае даденото назаем, попът ще извести турците какви песни написа даскалът. Ето какво си спомня, че му е споделил Чинтулов негов другар: „ Замръзнах на мястото си, като си помислих турската тюрма и следствието от моето затваряне. Върнах се аз дома душевно доста накърнен и побързах да прибера и притребя всичко, що имах в ръкописи, ще можеше да ме компрометира. Разтворих чекмеджетата на масата, разтворих сандъка си, дето лежаха свити, свързани моите исторически мемоари, стихотворения, две повести и всичко това осъдих на гибел. Занесох ръкописите при огъня, разплаках се, като че ме погребват жив и ги струпах върху пламтящите основни. …Сълзи ручаха от очите ми, аз проклинах ориста си. Когато моите възвишени идеали, моите очаквания и стремежи  – самси аз горях в пламъка, произнесох думите: Проклета да е ръката ми, в случай че хвана още един път перото да пиша за тоя лицемерен плебей! “

След тази преживелица Добри Чинтулов отива за четири години основен преподавател в Ямбол. По това време се дами за Анастасия, щерка на Добри Желязков – Фабрикаджията, прочут като първия български бизнесмен. Когато става негов шурей, самият Добри Желязков към този момент е уволнен от поста си шеф на първата и основана от него текстилна фабрика, прочее също като резултат на локалната злоба. През 1871 година Чинтулов взема присъединяване в националния църковен събор в Цариград като представител на четири каази – Сливенска, Ямболска, Карнобатска и Айтоска. Негова е заслугата за установяването на огромната югоизточна епархия с център Сливен.

 В персоналния си живот поетът не е благополучен. Той дочаква реализирането на огромната си фантазия – да посрещне освободителите от Русия, само че обичаната му Анастасия си отива рано от върлуващата в града тифусна зараза. Малко по-късно умира и единственият му наследник Петър, а самият Добри Чинтулов стартира прогресивно да ослепява. Слепият преподавател написа прошение: „ Ако моите двадесет и пет годишни непрекъснати писания имат какъв брой годе тежест в олтара на националното възобновление, то дръзвам да ся надявам, че Дирекцията на националното просвещение като вземе под внимание актуалното ми състояние, няма да допусне, с цел да изпитвам прискръбните му следствия във всяко отношение, само че ще постъпи както е обичайно в таквизи случаи. “ Получава месечна пенсия от 5 турски лири от сливенското окръжно ковчежничество.

Единствената му разтуха била дочаканата независимост, само че не задълго. Няколко месеца през 1878 година Чинтулов е член на краткотрайния градски съвет. Когато научава, че някой е откраднал два вагона сукно за шинели, остарелият и ослепяващ стихотворец произнася следните незабравими думи:: „ Боже, аз не съм желал такава независимост за народа си! По-добре да съм починал, та да не виждах по какъв начин скоро охолността изврати кроткия ни народ! “

На 27 март 1886 година Добри Чинтулов умира. Едва след доста години стартира да се сбъдва пророчеството му от речта, която произнася през май 1873 година по случай края на образователната година: „ Бъдещото потомство ще цени всички наши действия, всичките наши каузи, що сме направили за неговото милосърдие. Ще преминат години и времена, ще се появят посред нашия народ мъже, които ще разровят архивите, в които са описани  делата на любородните деятели, ще пролеят признателни сълзи… “

Тази есен юбилеят на Чинтулов в Сливен ще бъде почетен с национална конференция и галерия. На огромния стихотворец ще бъде отдаден и празникът на Сливен Димитровден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР