Веселин Тодоров е изпълнителен директор на Сиела Норма“ АД. Това

...
Веселин Тодоров е изпълнителен директор на Сиела Норма“ АД. Това
Коментари Харесай

Веселин Тодоров, „Сиела Норма“: В момента извиват нашите ръце

Веселин Тодоров е изпълнителен шеф на „ Сиела Норма “ АД. Това е компанията, която достави през февруари месец 9600 машини за гласоподаване. Тя бе поканена от Централната изборна комисия да достави още 1500 машини с алтернатива за увеличение на броя с още 500, които ще се употребяват на идните изключителни парламентарни избори, частичните локални и президентските избори през есента.. Казусът е безизходен, тъй като от „ Сиела Норма “ оповестиха, че са подготвени да изпълнят заданието, само че против 15 млн. лв.. Представители на ЦИК и редица политически представители разясниха, че това е извиване на ръце. Днес трябваше да се проведат договарянията сред „ Сиела Норма “ АД и Централната изборна комисия. За повече детайлности по тази основна за провеждането на идните избори потърсихме изпълнителния шеф на компанията.
Г-н Тодоров, през днешния ден беше датата, оповестена от ЦИК за договаряния за доставка на още 1500 машини за гласоподаване, какво се случи?
Да, ние бяхме подготвили техническо предложение. Преговорите не продължиха доста дълго. Само желая да прибавя, че предметът на доставката беше уголемен над два пъти, като бяха включени и президентските избори, и още 500 машини. Уточнявам, че президентските избори са в два тура, тъй че главната ни работа е почти два пъти по-голяма и по-скъпа надлежно, спрямо парламентарните избори, защото  всичко би трябвало да се случи, в случай че има втори тур. Така, че ние трябваше да предложим условия за осъществяване на доста по-голям обсег от действия, каквото сме създали в техническото ни предложение, само че много бързо стигнахме до диалози за цената, а там явно няма по какъв начин, в случай че се усили над два пъти обсега на заданието, ние да се вместим в над два пъти по-ниската от предстоящата и естествената цена.
Фактически какво стана?
Преговорите завършиха с оповестените от нас финансови условия. Вероятно ще подпишем протокол и ще чакаме решение на ЦИК, защото комисията по договарянията не може сама да реши какво да прави по-нататък.
Вашите последни планове са както ги обявихте - 15 милиона лв., или?
Всъщност потвърдихме, че сме провели договаряния с нашите снабдители от " Смарт Матик " и можем да понижим тази сума с 1 млн. лв. - на 14 млн. лв.. Намалението е напълно за доставчика ни " Смарт Матик ". На процедура с подготвеност от тяхна страна да доставят машините, без да поставят надценки.
Публикувахте в страницата си, които фрапантно се разминават с тези на ЦИК, само че преди часа на договарянията или по-късно направихте известието?
Преди договарянията, доколкото имаше много изявления от страна на ЦИК и други коментатори. На нас ни се искаше да представим нашата позиция, която считаме, че е почтена и справедлива, а не отразяваща фирмените ползи. На самите договаряния ние се фокусирахме върху техническата страна, само че тя сякаш беше относително бързо прескочена, не желая да разясня за какво. И като стигнахме до цените сякаш всичко спря, като обявихме какви са нашите финансови благоприятни условия.
Вие оптимист ли сте, че ще се завърши с контракт по тази поръчка?
За страдание езикът на тялото не може да ни помогне, тъй като преговаряме единствено с няколко индивида от ЦИК. Аз нямам виждане какво мислят останалите, а всичко е в техни ръце. ЦИК би трябвало да реши, защото няма различен орган, който да й каже какво да вършат. От друга страна не го вземат решение един или двама души - тези, които ние през днешния ден сме видели, а целият състав на ЦИК. Наистина не получихме публично противоположна връзка. Наблюдавайки ги по какъв начин се държат, не можем да преценим за останалите членове на ЦИК.
Наистина ви упрекват в опит за извиване на ръце и евентуално ще остане клеймо за компанията ви това подстрекателство, по какъв начин ще го преодолеете?
В момента извиват нашите ръце. Това е явно за всички, тъй като цените на никое място по света не са толкоз ниски. Никъде в България не са били толкоз ниски. Никога ние не сме сключвали контракт за такива цени и никой различен в България в никакъв случай не е сключвал контракт за толкоз ниски цени. Така, че упованието ние да субсидираме страната в размер на над 7 милиона лв., изкарвайки парите от продажби на книги или абонамент на правно-информационни системи, е не доста съществено.
Предишните 9600 машини по контракта от февруари месец доставени ли са всичките?
Те бяха употребявани на изборите. Не единствено са доставени. Няколко милиона гласоподаватели са видели, че са доставени. Около 9400 бяха употребявани на изборите и към 100 бяха употребени за образования и още няколко за проби и засвидетелствуване на сходството. Вероятността даже една машина някъде да я липсва, е оскъдна, в случай че приемем, че протоколите, които ЦИК е подписала, че е получила 9600 машини, са подписани на сляпо. Ние имаме документи, че сме ги доставили още при започване на март месец. Освен това всички доста сполучливо са употребени за изборите и образованията. Буквално всички машини бяха включени. Няма някоя да е събирала прахуляк в склада.
Цитирам ви изявление на Емил Войнов - зам.-председател на ЦИК, че е допустимо комисията да заведе дело против " Сиела Норма ", защото не е доставила 1500 и 2000 машини, в това число за чужбина. Как реагирате на това?
Не имам вяра да е споделил такова нещо. Трябва да го питате какво е имал поради. Цяла България знае, че 9398 машини работеха в изборния ден, а това е единствено 200 по-малко от целия размер машини, които би трябвало да бъдат доставени. Стотици са видели образованието, презентационните материали, които се правеха с другите 200 машини. Може би господин Войнов е имал друго нещо поради.
Вие и преди сте изпълнявали поръчки за ЦИК, само че към този момент за наем на машини за гласоподаване. Последният контракт е от 2019 година за Евровота. Там цената е 7,5 млн. лв. без Данък добавена стойност за наем на 3000 машини, което прави наем на една машина от 2500 лв.. За покупката на 9600 машини цената е 36 млн. лева без Данък добавена стойност, което значи 3750 лв. за 1 купена машина. Можем ли чисто математически да разнесем тези цифри и да получим резултат, че покупката е прекомерно близо до наетата за еднократно прилагане, или е прекомерно лековато такова пресмятане?
Хубаво е първо да извадим цената на услугите. И в случай че го създадем, цената на дадена чартърен машина е била по-скоро от порядъка сред 1800 и 1900 лв., а цената на купената в последната поръчка машина е от порядъка на 3000 и 3300 лв.. Разбира се, би трябвало да се отрази и количеството, тъй като когато то е по-голямо, цената на единица става по-малка. Ако наподобява, че тогавашният наем е бил 55% от сегашната покупна цена, при еднообразно количество по-скоро би било 45% размер на наема от цената на машината. Това е по този начин, тъй като тези машини мъчно биха могли да бъдат преотдадени чартърен в миналото някъде и е обикновено производителят да търси наем, който, откакто няма да може да отдава повторно, да покрие огромна част от себестойността й. Той би могъл да преработи машината за друга страна, само че влагайки спомагателни средства, тъй че съотношението е доста съответно на софтуерните особености на даваните чартърен и продавани машини. Най-доброто от позиция на България е машините да се купуват. Приемаме, че преди този момент процедурите са били за наемане на машини доколкото е трябвало да се тестват, да се откри най-хубавото решение, само че след последната процедура и след парламентарните избори се видя, че машините работят съвършено и безотказно. Няма никаква логичност оттук-нататък да се наемат машини, само че това е преценка на възложителя - ЦИК и вероятно Министерския съвет.
Сегашната поръчка касае 1500 машини за 7,5 млн. лв., което прави една численост за 4333 лв.. Възможно ли е ЦИК да е считала другите услуги към машините, защото цената е повишена, с цел да направи тази цена?
Точно това ни безпокои, за какво ЦИК са не запомнили, че има и други услуги и действия, които костват пари. И в случай че по този начин официално подходим, дано разделят на 9600 предната цена. Както установихме, се получава 3700 лв.. Нека създадат поръчка за една машина и с тази цена ще получат цялостно обслужване с доработка на софтуера, инсталиране на машините, логистично обезпечаване до всяка секция в България, поддържане в събота и неделя, прибиране на машините, профилактиране и всичко останало единствено за 3700 лв., че и една машина бонус. Ето тази логичност е неправилна и не е доста умело да се счита по този метод.
Ако не се стигне до контракт по тази поръчка, да допуснем ли неуспех на парламентарния избор, поради дефицит на машини?
Ако ме бяхте питали при започване на май, когато ЦИК стартира работа, щях да ви отговоря, че биха могли да търсят друга компания, различен реализатор, който да усъвършенства по някакъв метод разноските. В момента не е въпрос единствено на цена, а и на софтуерно време. Според мен никой не би се наел с толкоз обемна задача. Абсолютно несъмнено е, че в случай че не се стигне до подписване на контракт, няма да има машинно гласоподаване най-малко в обсег, ката на предните парламентарни избори. Някакви частични, лимитирани може би, само че никога във всичките 9400 секции в България,  300 в чужбина и към 200 машини за частичните локални избори.
Допускате ли алтернатива да ви поканят на договаряния за наем на въпросните 3000 машини, за които доскоро споменахме, за които допускам, че ви стоят на склад?
Не е по този начин, не са ни на склад. И ще откажем. Целият проблем е, че към този момент съвсем няма каквото и да било време и че най-много главната цена, която ние претендираме, е за услугите, а не за машините. Да, в случай че откажат да купуват каквито и да било спомагателни машини, несъмнено ще се вместим в този бюджет.
Какво тъкмо имате поради?
Ако желаят да има машинно гласоподаване на идващите парламентарни избори, могат да го получат за 6,5 млн. лв. или към тази сума, стига да не желаят да купуват в допълнение 1500 машини. Поръчката има два съставния елемент - доставка на машини и услуги. Ако се махне доставката на машини, което значи да няма машинно гласоподаване на частичните локални избори и за президентските, тъй като явно машините, с които разполагат, са единствено за избори за парламент в България, което също ще понижи част от нашата себестойност, ние бихме могли да се вместим освен това състояние в 6,5 млн. лева
При състояние, че в ЦИК сигурно размишляват върху вашата цена, вие с какво време бихте желали да разполагате, с цел да извършите в цялост услугата?
Трябва да сключим контракт в края на седмицата най-късно. След това каквато и сума да ни оферират, няма да можем да се оправим. Като споделям " по-късно " имам поради не тъкмо петък. Някъде там е границата, след която, без значение от сумата, ние не бихме поели поръчката, тъй като няма да можем да я осъществим. Това е приблизителният период. Не сме правили сметка и не желаеме да изчисляваме тъкмо в кой час ще бъде краят на опциите ни.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР