Веселин Стойнев, Очакваното се случи като неизбежно. След кратка мимикрия,

...
Веселин Стойнев, Очакваното се случи като неизбежно. След кратка мимикрия,
Коментари Харесай

Това правителство на България върви към национално предателство

Веселин Стойнев,

Очакваното се случи като неизбежно. След къса мимикрия, служебното държавно управление направи съдбоносен противоположен завой към Русия. България устоя единствено четири месеца като изцяло самостоятелна. Петата колона на Кремъл, захранвана от десетилетия с съветска енергийна валута, се отплаща с деветосептемврийски прелом.

Няколко полуистини и една откровена неистина

В дейното мероприятие по оповестяване на курса на неизбежността на съветския газ е привикана съсловна поддръжка. Лидери на работодателска организация и на профсъюз рецитират ултимативни цифри: при газ над 250 лева за мегаватчас бизнесът ще банкрутира, а служащите ще бъдат съкратени. Служебните министри прибавят: и с обезщетения не може, че помпат инфлацията, а и се заплащат от налозите и след това те би трябвало да се подвигат.Министърът на " енергийната агитация " добре знае, че полуистината тежи повече от чистата неистина. Да, обезщетенията за дълго време и на калпак помпат инфлацията. Но в това време пазят компаниите от банкрут и семействата от беднотия. А и не може да обезщетяваш за безценен ток, а за безценен газ - не.

Министърът на " енергийната агитация " споделя още, че нямало пари - предходното постоянно държавно управление дори и за тока не било заделило, единствено ги заложило. Нищо, че си има механизъм за обезщетения от свръхпечалбите на енергийните компании, които продават безценен ток, създаден с евтини първични материали, и в този момент натрупат милиарди. Работодателите пък знаят, че някои предприятия на газ също са на свръхпечалба и нямат потребност от обезщетения. А при мижавия синдикален интерес профсъюзите имат повече потребност от съвдем друга отплата - с членска маса.

Министърът на " енергийната агитация " споделя още, че предното държавно управление не е направило нищо да обезпечи заместители на газа от " Газпром ". Дори и това отново да е на половина правилно, то не изяснява какво не направи служебното държавно управление и за какво от 7 резервирани танкера за полутечен газ закупи единствено един, едвам замаже очи. Защо се бави да купи слотове за разтоварването им, откакто съгласно гръцкия министър председател свободен потенциал има премного. А даже в този момент слотовете да са по-скъпи, с какъв брой тъкмо ще се оскъпи горивото? Българският министър не дава никакви цифри.

И по този начин стига до откровената неистина, че съветският газ в този момент ще е доста по-евтин. Та нали по контракта на България с " Газпром ", към момента годен до края на годината, 70 на 100 от цената на този газ е борсова. А на борсата газът нараства непрекъснато, съветски и не съветски, скача поради войната на Путин и всеобщото паническо бягство от съветския газ. Олаф Шолц отиде да търси газ чак в Канада, където немски канцлер не е стъпвал от десетилетия, а Германия е най-тежко подвластната от " Газпром " европейска страна. Българският министър председател не отиде даже до Атина и Анкара.

Министърът на " енергийната агитация " не сподели и нещо по-важно - дали въобще един контракт с " Газпром " коства и пет пари, откакто съветската компания освен врътна кранчето на България, ами размотава и мощната Германия с понижен дебит и профилактики на " Северен поток ". Газът тече едва-едва и това се води форсмажор, с цел да не отиде " Газпром " на арбитраж и да заплаща милиардни неустойки. И дали като се съгласи в този момент на рубли, България няма да загуби неустойките за спрения от май месец газ? И дали пък " Газпром " няма да търси такива за себе си - на съображение, че тогава не е плащано с рубли, само че откакто в този момент към този момент сме съгласни, значи и преди е можело?

Да искаш газ от днешна Русия крие гибелен риск

Служебното държавно управление ще извърши национално изменничество, тъй като не калкулира и най-сериозната сметка. Да искаш газ таман от днешна имперска и тоталитарна Русия, трансформирала се в най-сериозната опасност за международния мир, е като да си купиш нож без калъф и да го пъхнеш в джоба. При всяко по-рязко придвижване ще се нараняваш, а при загуба на равновесие може и смъртоносно да се прободеш.

Служебното държавно управление ще е и държавно управление на националното оскърбление. Защото то ще сложи страната в състояние, сходно на това, когато понечи да стане 16-а руска република. Тодорживковският нрав явно е обзел и министъра на " енергийната агитация " - единственият живец в служебната му физиономия на брифинга в понеделник се появи сега, в който се затюхка по какъв начин ще договаря с руснаците, откакто толкоз сме ги унижили, изгонвайки дипломатите. Но не се тормози, че международните медии ще сочат към България като към страна без достолепие, която малко откакто гордо е отказала съветския газ, е навела глава. Страна, която лае от наслада, че още веднъж е на синджира.

Онези, които не търпят да са на синджир, стягат митинги. А множеството партии са на страната на служебното държавно управление или се крият служебно зад него. Евроатлантическата ГЕРБ продължава да държи цивилизационната си ориентировка в нощното шкафче и размахва фактури в поддръжка на неизбежността на " Газпром ". А тези, които плашеха да не се въвлечем във войната с експорт на оръжие, докараха фронта в България с съветската газова артилерия. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР