Веселин Марешки заяви, че НАТО ни ограбва. © Цветелина Белутова

...
Веселин Марешки заяви, че НАТО ни ограбва. © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Завоят на Марешки съм националистите

Веселин Марешки съобщи, че " НАТО ни ограбва ".

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Опитомяването на Марешки

Раздорите в " Обединените патриоти " върнаха вярата на водача на " Воля ", че може да се допре до властта
16 мар 2018
Операция " Послушен Марешки "

Прокуратурата и Комисия за защита на конкуренцията започнаха поредност от дейности против Веселин Марешки през последните седмици
7 юли 2017 Ден откакто се снима с лидерката на френския " Национален фронт " Марин Льо Пен на форума на " Движението за Европа на нациите и свободите " в Ница водачът на партия " Воля " Веселин Марешки внезапно смени политическата си реторика. В изявление за БНР варненският предприемач съобщи, че групировката му ще изиска референдум за излизането на България от НАТО.

" Ние считаме, че НАТО на процедура нищо не ни дава, а ни ограбва. В момента се приказва за няколко милиарда, които би трябвало да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме безусловно срещу това! Ако НАТО желае да бъде наш сътрудник, те умерено могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната страна в Европа да ги изсмучат и на процедура да хвърлят народа в още по-голяма беднотия ", сподели Марешки като посочи, че това ще е една от " огромните начинания " на партията му в акцията за европейските избори следващата година.

Изявлението му подсети позицията на премиера Борисов, изразена при започване на втория му мандат: " Ние не можем да платим на здравната каса, самолети ще купуваме. Ако НАТО желае да ни подари една ескадрила, да заповяда ".

Освен антинатовски надъхан, Марешки към този момент е и против Европейския съюз, както и в отбрана на съветските ползи. Според него Европа е ограбила българския народ като ни е " предиздвикала да затворим авансово нашите реактори в АЕЦ " Козлодуй " и по-късно " ни е забранила да изградим нова атомна централа. " Забраниха ни да участваме в " Южен поток ". В същото време се построяват " Северен ", " Турски " и всевъзможни други потоци. Германски, френски, американски компании напълно свободно си влагат и сътрудничат с Русия, а нас, вместо да ни създадат мост към Русия и Изтока, ни вършат бариера към тях ", сподели още той. По думите му тези неща могат да бъдат изменени, когато " същински европейски патриотични обединения застанат отпред на Европейски Съюз ".

Защо при Марин льо Пен

" Воля " беше призната в фамилията на европейските националисти при започване на март. Малко след парламентарните изборите избори предходната година Марешки първо съобщи, че партията му ще подаде документи за участие в Европейската национална партия, където са ГЕРБ и още няколко дребни десни обединения. След това имаше желание да кандидатства за участие в фамилията на европейските либерали, където пък е Движение за права и свободи, а и предходната му партия се споделяше " Либерален алианс ". Пътят на Марешки към Европейските консерватори и реформисти също е затворен, тъй като евродепутатът от " Обединените патриоти " Ангел Джамбазки членува във фракцията им в Европейския парламент. Така единствената опция за варненския предприемач беше да се причисли към " Движението за Европа на нациите и свободите ", където с изключение на групировката на Марин льо Пен членуват още холандската Партия на свободата и италианската националистическа " Лига " на Матео Салвини.

Антиевропейските и антинатовски изявления на Марешки внезапно контрастират и на управническата стратегия, с която " Воля " се яви на парламентарните избори и влезе в Народното събрание. В нея е записано като един от целите й " потребление на взаимни формирования, учения и инфраструктура на НАТО за увеличение военните благоприятни условия на Българската войска и подсилване ролята на НАТО като главен външен поръчител за сигурността на България ", както и " подсилване и задълбочаване на стратегическото партньорство сред България и Съединените щати във всички области. "

Вътрешнополитически аргументи

За последния идеологически пирует на Марешки има и вътрешнополитически аргументи. Подкрепата, която оказва на ГЕРБ в Народното събрание без да взе участие в ръководството, евентуално му носи някакви персонални дивиденти, само че се отразява пагубно за партията му. Така да вземем за пример при избора на нови членове на КЕВР Марешки съумя да вкара в регулатора двама свои претенденти от общо четирима. А по време на абсурда сред " Обединените патриоти " и ГЕРБ във връзка Истанбулската спогодба от партията на Борисов заплашиха, че могат да сменят " Атака " с " Воля " в ръководещата коалиция.

Според последното социологическо изследване на " Алфа рисърч " от края на март обаче поддръжката за " Воля " е спаднала до 2% и, в случай че има избори групировката няма да влезе в идващия парламент. Вероятно Марешки е решил да заиграе в полето на Волен Сидеров с вярата да притегли част от националстически настроените гласоподаватели, само че надали ще реализира триумф в конкуренцията още на Вътрешна македонска революционна организация на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР