Веселин Желев е началник на производството на рудника Ада тепе

...
Веселин Желев е началник на производството на рудника Ада тепе
Коментари Харесай

Рудникът, който възроди Крумовград

Веселин Желев е шеф на производството на рудника " Ада тепе " в Крумовград. Златното находище е създадено от " Дънди Прешъс Металс " и дава работа на близо 300 души, от които над 90% са локални. Веселин е измежду дребния брой приходящи, само че има чудесни наблюдения върху развиването на рудника и позитивната смяна в Крумовград през последната една година.
Срещаме Веселин на " Ада тепе " – там, където работи и прекарва по-голямата част от времето си. Официалното разкриване към този момент е завършило, височайшите посетители са си тръгнали. Останали сме единствено ние от Actualno.com, той и мотивът всички да сме там – новата златна мина на " Дънди Прешъс Металс ".
Движейки се из рудника, виждаме, че пътят е съвършен – необятен, двулентов, с маркировка и чисто нов асфалт. " Едва ли другаде в България ще видите път към рудник с маркировка и ограничавания ", споделя с усмивка Желев.
Нужни са към 2 години, с цел да изградят находището и прилежащата му инфраструктура. Справили са се с провокации като пресечения терен и са построили уреди по най-високите международни стандарти. " Всичко е доста модерно. Страшно доста държим на сигурността, на екологията ", показва Желев.

Как се прави самият рандеман
" Рудникът се създава на 4 етапи, всяка от които продължава към 2 години. Използваме селективен метод на изземване. Около рудата има стерилна скална маса. При добива използваме напреднала технология, с цел да отделяме рудата от скалната маса. Рудата отива за обогатяване, а баластрата – за създаване на интегрираното оборудване за предпазване на минни боклуци ", изяснява началникът на производството на " Ада тепе ".
Модерните технологии и машини са нещо всекидневно за " Дънди Прешъс Металс " и новият им рудник не прави изключение. " Използваме доста добра технология за изземването. Багерът е екипиран с GPS система, която му демонстрира къде е рудата и къде – стерилната скална маса. Разполагаме с 8 минни самосвала – 4 самосвала и 4 дъмпера, 2 хидравлични багера с назад гребане, булдозери, грейдери ", споделя Желев.
Виждаме от близко и по какъв начин наподобява част от създаденото находище. Използват се 2 сонди за пробивно-взривните действия. Сондира се поле с дълбочина от 5 метра, което се изземва на 2 пъти. Взривните работи се правят 2 пъти седмично. " Ето едно поле, което е взривено през тази седмица – очертанията демонстрират къде е рудата и къде – стерилната скална маса. Това е селективното изземване ", изяснява ни Веселин.

Той е минен инженер с богат професионален опит – 16 години е работил в открития рандеман на въглища, като е бил част от една от най-големите държавни мини. Често се замисля за разликата сред предходната и актуалната си работа. " Има огромна разлика сред въгледобива и рудодобива. Тук е по-малко като мащаби, само че по-трудно за създаване, изключително при селективния рандеман. Там, където съм бил, и в този момент, за мен е друга България ", признава Желев.
От една година е в " Дънди Прешъс " и приема създаването на нов рудник за първи път от 40 години в България като огромно професионално предизвикателство. " Кандидатствах, одобриха ме и ето ме тук. Разработваме най-новия рудник в България ", въодушевен е той.
Възраждането на дребния град
Харесва спокойствието и приятната атмосфера на Крумовград, както и гостоприемството на жителите му. Местната общественост е пъстра, само че сплотена, хората почитат празниците и традициите си, без значение дали са християни, или мюсюлмани.
" Не съм отсам, пристигнах преди 1 година, само че към този момент имам доста сътрудници и положителни другари. Тук е доста прелестно, живеят доста положителни хора. Работим дружно и се разбираме отлично. В този район не е имало минна индустрия, само че хората се учат бързо и се оправят ужасно ", споделя Желев.

Често след работа остава време и за развлечение. " Колективът е доста обединен. Почти всеки ден след работа играем футбол и е доста занимателно ", усмихва се той.
Именно локалните поданици печелят най-вече от построяването и работата на новия рудник. Крумовград се развива и разраства, отварят се нови работни места, строят се нови здания, ремонтират се улици, обновява се централната част. Много хора се връщат от чужбина, а все по-често се срещат младежи и фамилии с деца. Местните признават, че около мината градът им радикално се е трансформирал и в този момент е изпълнен с живот.
" Идването на такова дружество в дребен град, който не е имал кой знае какъв занаят, с изключение на земеделието, оказва въздействие. Градът е израснал доста, живнал е. Вечер заведенията са цялостни, виждат се усмивките по лицата на хората, напълно друго е ", споделя Желев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР