Весела Лечева вече седем месеца е министър на младежта и

...
Весела Лечева вече седем месеца е министър на младежта и
Коментари Харесай

Весела Лечева: Осигурихме спокойствие за спортистите и треньорите преди Париж 2024

Весела Лечева към този момент седем месеца е министър на младежта и спорта. Тя пое поста в служебното държавното управление, което назначи президентът Румен Радев от 2 август.

Лечева приказва пред Българска телеграфна агенция малко повече от година преди началото на олимпийските игри в Париж 2024.

- Вече седем месеца сте министър, кои съгласно вас са най-големите проблеми пред българските спортисти и федерации?

- Най-големите проблеми са свързани със систематичното недофинансиране на българския спорт. Още при започване на моя мандат като длъжностен министър обърнах внимание, че всички български министри би трябвало да упорстват за по-голям дял от Брутният вътрешен продукт, който да се дава за спорт. Но това не е работа за едно служебно държавно управление, тъй като става въпрос за политика с дълъг небосвод. Смятам, че сред множеството пари за спорт и здравето на нацията можем да сложим знак на тъждество. Министерството на младежта и спорта и в този момент разполага с рекорден бюджет (123 милиона лева) на фона на предходни години. Но процентът от брутния вътрешен артикул, който отделяме за тази по този начин значима активност, е най-ниският в цяла Европа. А огромният въпрос е - желаеме ли да имаме здрава нация? Направено беше социологическо изследване, което удостовери тревожните данни, че 76% % от българите не упражняват никаква физическа активност. В същото време съвсем консенсусно (88%) от нашите сънародници споделят мнението, че е значимо да се спортува. Данните демонстрираха, че в българското общество съществува концепцията за позитивните страни на спорта. Изследването на настройките сподели също по този начин, че доста огромен % от хората (83%) споделят, че страната би трябвало да влага повече, а близо три четвърти от всички наши сънародници считат, че физическата интензивност би трябвало да е приоритет на страната. Това приказва, че имаме сериозен народен консенсус по тематиката. Не се сещам даже друга област от нашия живот, в която да има такова единодушие. Затова е належащо да се направи дълготрайна политика в тази посока. И макар че съм длъжностен министър, с мандат от няколко месеца, желая да направя някои значими стъпки в тази посока. Спортът е неосъществим без спортна инфраструктура. И по тази причина в идващите месеци работата на министерството ще е съсредоточена върху тази задача.

- Министерството прави картографиране на спортната база в България, разкажете ни за това?

- В момента събираме от всички български области информация за спортните обекти, които са държавна и общинска благосъстоятелност. Те ще бъдат интегрирани в карта, която да демонстрира по наличен метод къде и какво има в България - спортни комплекси, игрища, зали, кортове, плувни басейни, писти, терени и всичко, което съставлява състезателен обект. Какво е тяхното положение, по кое време са издигнати, по кое време са ремонтирани. Само по този метод ще могат да бъдат взети верните решения - къде и какви вложения са нужни. Нашите регионални координатори също вземат участие към този момент интензивно, като вършат инспекция на място. Платформата, която ще покаже на едно място спортната инфраструктура на България, е значима както за жителите, по този начин и за администрацията. Защото, когато нямаме тази цялостна картина на спортните обекти в страната, няма по какъв начин да решим като политици, съобразявайки се с публичния интерес, каква спортна инфраструктура е нужна. В коя област или град би трябвало да се построи басейн или зала. Има ли сега налични, които могат да бъдат реновирани по някоя от стратегиите. Има ли даже нужда, обусловена от демографията в даденото обитаемо място. Работата на парче без цялостна визия ни прави страна, в която има доста спортни обекти, за които хората не знаят, общините нехаят, а резултатът е, че няма къде да се спортува.

- Остава малко повече от година до началото на олимпийските игри в Париж 2024. Как върви подготовката на елитните състезатели?

- Вратата ми в министерството е непрекъснато отворена за всички федерации. В края на предходната година направихме доста значима промяна, обвързвана с финансирането на треньорите. Националните треньори са обезпечени от министерството, тъй че да могат да работят обикновено, да имат небосвод за развиване. Важно е да спрем приключването на треньорските фрагменти в чужбина, развой, който върви от 30 години. Федерациите одобриха добре измененията. Подписват и своите контракти за 2023-а година. Там, където има въпроси или оферти, решаваме в консенсус всички противоречиви тематики. Това, което заварих през лятото в министерството, беше една извънредно тежка конюнктура за работа. Конфликти от страна на управлението на ММС с съвсем всички федерации. Подозрения, напрежение, обвинявания. Спортните федерации са наш сътрудник. Те вършат спорта в България, тъй че е належащо да се работи с тях с нужното почитание. Що се отнася до подготовката за Париж 2024 единствената паника за момента идва от федерацията по повдигане на тежести, където не стопират разногласията. Ние би трябвало да съблюдаваме закона и се водим само от него. Важно е обаче да защитим преди всичко интереса на спортистите, те да имат равни условия за подготовка с техните съперници. От страна на ММС подготвителният развой за българските щангисти ще бъде обезпечен.

- Кога има късмет многофункционалната зала в Бургас да бъде открита?

- Сагата със залата в Бургас се точи от години. Надявам се скоро да станем очевидци на нейния край. По мое предписание се вършат всяка седмица инспекции от представители на сдружението " Академика 2011 ". Информацията, която ми беше предоставена е, че сега се довършва финишнaта настилка в главната зала от фирмата-изпълнител, прави се смяна в телескопичните трибуни, правят се довършителни работи по подовете и стъпалата сред редовете в залата, работи се по електрическото зареждане на вентилаторите за отдимяване, които се намират на покрива на " Арена Бургас ". В по този начин наречената дребна " Кръгла зала " се работи по връзките на машините за климатизация, отопление и вентилация с електрическата апаратура и автоматизацията, боядисват се стените и се прави монтаж на виниловите покрития по тавана. Всички тези действия са свързани с към този момент подписания контракт с изпълнителя и за тях той не получава в допълнение възнаграждение. В първите дни на март би трябвало да имаме и инсталирана лекоатлетическата писта, като компанията, която я прави идва от Италия.

- ММС направи взаимното сдружение с ЦСКА за стадион " Българска войска ", какво следва оттук насетне?

В средата на февруари беше основано сдружението " Спортни парцели Българска войска ", в което равни дялове имат футболен клуб ЦСКА и страната посредством своето сдружение " Сердика спортни парцели " ЕАД. " Сердика спортни парцели " ЕАД е акционер с 50% дялово присъединяване (28 498 000 лева) от всички акции от капитала на новото сдружение. Като първа и нужна стъпка за апортната вноска от страна на ЦСКА бяха преведени по сметките на взаимното сдружение 7 124 500 лв.. Това са 25% от средствата, които би трябвало да бъдат дадени от страна на клуба. До края на март би трябвало да бъде утвърден идейният план.

- Кога почти ще има изясненост за построяването на новия стадион на " алените " и по какъв начин ЦСКА ще подсигурява пред страната, че ще обезпечи средствата за създаване на оборудването?

В документите за взаимното сдружение се написани ясни периоди за всичко и в случай че те не бъдат спазени, може да се пристъпи към повреждане на сдружението. Надявам се да не се стигне до сходен сюжет, тъй като новият стадион на ЦСКА е мечтан от всички почитатели на клуба. На този стадий всичко върви по проект, страната и ЦСКА взаимодействат в името на развиването на спорта.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР