Посланието зад срещата на Путин с Вагнер

...
Вертикалът на властта“ на руския президент Владимир Путин – начинът,
Коментари Харесай

„Вертикалът на властта“ на руския президент Владимир Путин – начинът, по който цялата структура на руската политическа власт се крепи на един човек – беше подложен на задълбочени стрес тестове след проваления поход на наемническата група Вагнер към Москва през юни.

Но сега всичко върви както обикновено и останките от Вагнер са отново под контрола на правителството, ако се вярва на посланията на Кремъл.

В телевизионна среща в петък Путин се срещна със заместник-министъра на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров и бившия командир на Вагнер Андрей Трошев, според частична стенограма, публикувана от Кремъл.

Срещата се проведе в отдавна познат формат. Путин седеше начело на конферентна маса с брифинг документи и бележки, като правеше някои общи забележки, преди да се заеме с официалния бизнес. Езикът беше трезвен, компетентен и относително свободен от съдържание: можеше да е рутинна среща с областен управител за обсъждане на икономически планове, поне ако се съди по официалните показания.

Украински военнослужещи каране на бронетранспортьори по пътя към Бахмут на 1 юли 2023 г. class= Украински военнослужещи се возят на бронетранспортьори по пътя към Бахмут на 1 юли 2023 г. Геня Савилов/AFP/Getty Images

Но разгънете езика и срещата на Путин в петък изглежда придаде успокояващ блясък на опита на руското правителство да накара групата наемници да се разклати. Трошев – който се нарича „Седой“, което означава „побеляла коса“ – е човекът, избран от Путин да ръководи наемническата група след драматичното падане в немилост на нейния основател Евгений Пригожин.

След като оглави бунта на групировката това лято и след това прие очевидно споразумение за прекратяването му, Пригожин почина в края на август, когато частният му самолет падна от небето над руската Тверска област. Но щетите, които Пригожин нанесе на имиджа на непогрешимост на Путин, са останали.

Така че Путин в петък направи едно от нещата, които умее най-добре: навлизайки в тънкостите на управлението.

„Бих искал да говоря с вас по въпроси от социален характер“, каза Путин на Трошев, без да назовава името на Вагнер. „Вие поддържате връзки с вашите другари, с които сте се сражавали заедно, и сега продължавате да изпълнявате тези бойни мисии.“

Путин продължи: „Ние създадохме фонд „Защитници на Отечеството“ и много пъти съм казвал и искам отново да подчертая: независимо от статута на лицето, което изпълнява или е изпълнявало бойни мисии, социалните гаранции трябва да бъдат абсолютно еднакви за всички."

Поглед към бъдещето

Размахвайки моркова на „социалните гаранции“, може да се заключи, че руското правителство ще поеме системата на парични раздавания и компенсации, на която се радваха бойците на Вагнер в Украйна под ръководството на Пригожин, нещо, което спечели на лидера на наемниците известна степен на лоялност. Това, че такива гаранции се натрупват „независимо от статута“, изглежда признава, че наемническите дейности са технически забранени от руското законодателство.

Руският лидер също така намекна за по-ранно предложение, направено на бойците на Вагнер след краткотрайния бунт: Подпишете договори с руското министерство на отбраната или се насочете към съседна Беларус. Бъдещето на Вагнер в Беларус оттогава е поставено под съмнение и руското правителство изглежда се движи по-енергично, за да вкара остатъците от Вагнер в конвенционалните военни структури, заедно с всички предимства, които могат да доведат до това.

„На последната среща говорихме за това, че вие ​​ще участвате във формирането на доброволчески отряди, които могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на специална военна операция“, каза Путин, използвайки официалните думи. двойни думи за руската инвазия в Украйна.

„Вие самият сте се сражавали в такава част повече от година. Знаете какво е, как се прави, знаете за проблемите, които трябва да бъдат решени предварително, за да може бойната работа да върви по най-добрия и успешен начин.

Знамето на PMC Wagner Group се вижда, докато хората полагат карамфили на мемориал, докато отдават почит на Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа, в Ростов на Дон, Русия на 24 август 2023 г. Знамето на PMC Wagner Group се вижда, докато хората полагат карамфили на мемориал, докато отдават почит на Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа, в Ростов на Дон, Русия на 24 август 2023 г. Владимир Александров/Анадолска агенция/Гети изображения

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи в петък, че Трошев „вече работи с министерството на отбраната“ – цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков – сигнализирайки, че той няма да бъде предприемач на свободна практика, както беше Пригожин.

Но това не дава отговор на малко по-широкия въпрос какво планира да прави руската държава с цялата работа, която е възложила на Вагнер в Африка, Близкия изток и другаде. Бойците на Вагнер са били активни в няколко африкански страни, включително Мали, Централноафриканската република и Либия.

Присъствието на Евкуров на срещата може да предложи една следа. В края на август Евкуров ръководи руска военна делегация в либийския град Бенгази, за да се срещне с Либийската национална армия, водена от генерал-ренегат Халифа Хафтар.

Вагнер подкрепя Либийската национална армия от няколко години, като според съобщенията подкрепя военната кампания на Хафтар 2019-2020 г. срещу базираното в Триполи правителство. Американските военни казват, че Вагнер също е използвал Либия като логистична база, летейки с товарни полети до бази в източна Либия, за да снабди своите операции там.

Появиха се също доказателства, че Вагнер е използвал бази в Либия, за да снабдява Силите за бърза поддръжка на Судан.

Вагнер отдавна действа като често неопровержимо продължение на руската външна политика. Ако срещата в петък е някаква насока, Евкуров изглежда е главен човек за бъдещата дейност на Вагнер, докато Трошев поема друга задача: да наблюдава Вагнер 2.0 за войната в Украйна.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР