Вероятността Газпром да поискат и да спечелят арбитражно дело срещу

...
Вероятността Газпром да поискат и да спечелят арбитражно дело срещу
Коментари Харесай

Енергийният министър вече не мисли, че Газпром ще ни осъди заради спрените доставки

Вероятността " Газпром " да изискат и да завоюват арбитражно дело против България е минимизирана, мисли се в посока ние да предявим искания против " Газпром " - това съобщи в ефира на Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Това е много сериозна еволюция в позицията му в границите на няколко месеца.

Контекст : Още през август предходната година Христов стартира да приготвя обществеността за мултимилионен финансов удар по България от страна на " Газпром " поради доставките на съветско синьо гориво, които секнаха след началото на войната в Украйна и отхвърли на нашата страна да си заплаща в рубли - въпреки договорът да не е в съветска валута.

" Газпром ": Възможно е в Европа да има " замръзнали " градове през зимата

Според шефа на съветския тръст, енергийната рецесия " не е пристигнала за малко време "

" Ситуацията е ясна: имаме контракт с " Газпром износ " за доставка на 3 милиарда куб. м природен газ и обвързване да използваме най-малко 80% от това количество. Ако не го създадем, сме длъжни да го платим, без значение дали сме го употребявали или не. До момента по този контракт ние сме използвали 1 милиарда куб. м., а би трябвало да са 2.4 милиарда Така че, в случай че не се възползваме от останалото количество, евентуално ще отидем на арбитраж с евентуална опция да загубим многоцифрена сума ", съобщи тогава Христов,.
 Арбитражният съд в Стокхолм към финландската Gasum:
Арбитражният съд в Стокхолм към финландската Gasum: " Газпром " е имал право на заплащане в рубли, дължите €300 милиона

Какво в действителност постанови арбитражът

Той продължи да отстоява тази теза и през тази година. " Едно такова правосъдно, в тази ситуация арбитражно, съгласие единствено по себе си е извънредно тежък и безценен развой с неразбираем резултат. Ако всички причини са на нечия страна, има 90% късмет тази страна да завоюва. Рискът съществува, материалният интерес е голям за мащабите на нашата страна, приказваме за стотици милиони. Ако бъде открито нарушение на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали жителите ще платят сметката, в случай че има такава - това е несъмнено ", разгласи Христов по време на парламентарния надзор през януари.

Детайли : Сега Росен Христов твърди, че се следи деликатно какво се случва в другите страни по проблема и се прави подготовка за български иск.

" Газпром " отново плаши Европа със студена зима, избавила се по изключение поради топлото време

Колко за цялостни европейските газохранилища?

Все още обаче било рано да се каже на каква стойност ще бъде той.

По думите му би трябвало да се създадат доста разбори и да се построи мощна позиция, с цел да имаме късмет да спечелим. Работи се планово с интернационалните юридически компании с доста опит в региона, които сега следят и ни приготвят позиция.

Какво следва : " Вярвам, че до месец-два ще имаме направена позиция, с цел да можем да стартираме арбитраж ", изясни министърът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР