Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които

...
Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните работници, които
Коментари Харесай

Миенето на ръцете помага повече срещу грип от ползването на дезинфектант

Вероятността да разпространят вируси, е по-голяма за здравните служащи, които употребяват дезинфектанти за ръцете си сред двама пациенти, в сравнение с за тези, които отделят време да ги измият, заяви Ройтерс.

Причината е, че мукусът от инфектираните пациенти трансформира способността на алкохола в дезинфектантите за ръце да доближи нужната централизация за дезактивиране на вируса на грипа.

Досега се смяташе, че обтриването на ръцете с дезинфектант и миенето им с дезинфекционен препарат са с идентична резултатност против вирусите на грипа. Учените от медицинския университет на Киото обаче откриха, че мукусът защищава грипния вирус А, който е най-разпространеният, от дезактивиране с етанол, на каквато база са дезинфектантите за ръце. Това усилва риска от неговото предаване.

Учените са достигнали до този извод с лабораторни проби и компютърни симулации. те са открили, че дезинфектантите на основата на етанол унищожават грипния вирус в солен разтвор за 30 секунди, в изсъхнал мукус - за 8 секунди, само че във мокър мукус - за съвсем три минути.

Миенето на ръцете унищожава грипния вирус бързо и във мокър, и в изсъхнал мукус. То има и преимуществото на механичното унищожаване на органичния материал, който изтича напряко в канализацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР