Вероятно всяка година се чудите кога е Великден в България

...
Вероятно всяка година се чудите кога е Великден в България
Коментари Харесай

Защо католиците и православните християни празнуват Великден на различни дати?

Вероятно всяка година се чудите по кое време е Великден в България и за какво на Запад доста страни не честват по същото време. Католиците и православните християни почитат Възкресение Христово на разнообразни дати, защото празникът се пресмята по друг метод.

На Първия космополитен събор през 325 година в град Никея е било взето решение всички християни да празнуват Великден в деня на първото пролетно пълнолуние или другояче казано първото такова след пpoлeтнoтo paвнoдeнcтвиe на 21 март. Разликата в датите на честването на двете църкви е, че ce пресмятат по paзлични ĸaлeндapи. Πpaвocлaвнaтa цъpĸвa oпpeдeля пpaзниĸa cпopeд Юлианския ĸaлeндap, a ĸaтoличecĸaтa - cпopeд Григорианския.

Юлианският календар се назовава по този начин, тъй като е учреден от император Юлий Цезар в 46-та година пр.Хр. Той следва лунната година и съгласно него всяка година има 365 дни и 6 часа. Това обаче е неопределено, тъй като в действителност астрономическата година има 365 дни 5 часа 48 минути и 46 секунди. Разликата от 11 минути и 14 секунди значи неправилност от 1 ден на всеки 128 години.

През XVI в. тази неправилност се натрупва до 10 дни и по тази причина тогавашният папа Григорий XIII е направил календарна промяна, съгласно която денят 4 октомври 1582 година е следван от 15 октомври. Така се компенсира разликата и се появява Григорианският календар.

Над 250 милиона са православните християни по света, които означават Великден всяка година. Освен България, другите страни, които честват, са Гърция, Сърбия, Беларус, Грузия, Кипър, Македония, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Русия, Молдова и Украйна. Дори Ливан и Етиопия означават празника на същата дата като България.

Великденските празници са обичани за българите и през 2020 почивни дни са датите сред 17 и 20 април. За страдание, тази година празникът ще е друг в подтекста на изключителното състояние и ковид, които ще попречат на хиляди българи да честват със фамилиите си. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР