Вероятно всички ние бихме се радвали да имаме детектор, за

...
Вероятно всички ние бихме се радвали да имаме детектор, за
Коментари Харесай

Нарцисистите: Защо сме толкова привлечени към тях

Вероятно всички ние бихме се радвали да имаме детектор, с цел да можем да ги избегнем нарцисистите. Човешките взаимоотношения обаче не работят по този начин и в никакъв случай не е елементарно да разберем дали някой, към който сме привлечени в този момент, ще ни накара да страдаме в бъдеще.

Сигурни сме, че ви е любопитно какво е това, което ни кара да бъдем толкоз мощно привлечени към нарцисистите. Ние ще ви разбираем.
Дори и да не го знаете, вие сте предразположени
Има избрани личностни профили, които постоянно ще се усещат по-привлечени от нарцисистите. Например мъже и дами с ниска самокритика са съвсем съвършената композиция за нарцисист, макар че тази връзка е обречена на безусловно страдалчество. Угодникът се усеща добре, като прави другия благополучен и е потребен, като му дава това, от което се нуждае.

Но внимавайте, нарцисизмът желае всичко. В последна сметка по-слабият се оказва отпаднал, потиснат и без запаси. По същия начин много съчувствени хора могат да бъдат привлечени от нарциси. Те са положителни в разбирането на страстите на другите хора и в случай че има нещо, което нарцисистът постоянно крие, това е разочарованието и страданието.

Отвъд това, което можем да мислим, тези хора са нещастни и склонни към меланхолия и разрушителност. Емпатът възприема този вътрешен свят и копнее да бъде техен избавител, само че този, който в последна сметка остава най-увреден, е самият той.
Те умеят да бъдат мечтани и знаят по какъв начин да ви пленят
Ако се чудите за какво си падате по нарцисистите, отговорът се крие в техните ловки психически качества. Те знаят какво да кажат когато и да е и по какъв начин да си изиграят картите, с цел да привлекат вниманието ви. Те са другарски настроени, самоуверени, решителни, рядко остават незабелязани и са способни да показват добродетели, които в реалност не имат.

Ще си помислите, че са благи, когато добротата им е просто инструмент. Те ще ви накарат да мислите, че сте центърът на света, когато в реалност те желаят единствено да сте този сателит, който се върти към тях.
Предразположението
Понякога се случва. Прекратяваме връзка с нарцисист и след известно време, без да знаем по какъв начин, се натъкваме на същия камък. 

Една от теориите, които изясняват това, е предразположението. Някои хора са привлечени от избрани личностни черти (сигурност, сексапил, водачество и т.н.). Някак си, когато намерят човек с този профил си мислят, че този път може да мине добре, че си коства да опитат още веднъж.
Те знаят по какъв начин да бъдат вашето огледало
В ранните стадии те знаят по какъв начин да бъдат вашето огледало. Те практикуват умелото изкуство на мимикрията: в случай че вие страдате, те страдат. Ако имате пристрастеност, те също имат. В случай, че се притеснявате за нещо, те ще се тревожат доста повече и ще ви накарат да повярвате, че сте прави.

По време на тази първа фаза на ухажване те са изящни хамелеони, чийто разум е надъхан да ви накара да повярвате, че те са вашата сродна душа. Но лека-полека това огледало ще стане непрозрачно, с цел да разкрие същинското лице. Тогава ще стартират да очернят всичко, което казвате, това, което чувствате и това, което цените.

В умозаключение си коства единствено да отбележим нещо значимо. Не бива да се упрекваме, че сме попаднали в мрежата на нарцисист. Случва се всеки ден и ще продължи да се случва. Последното нещо, от което се нуждаем, е да подхранваме възприятието за виновност, с цел да навредим още повече на нашата визия за себе си.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР