Вероятно всеки в детските си години е търсил по брега

...
Вероятно всеки в детските си години е търсил по брега
Коментари Харесай

Защо някои вярват, че камъните с дупка са магически?

Вероятно всеки в детските си години е търсил по брега на морето камъчета с дупка, наред с мидички, рапани и други

Камъчетата с дупка, за разлика от другите сувенири от лятната отмора, се има вяра, че притеглят триумфа, щастието и любовта.

Камъкът на боговете

В тайнствената мощ на камъните с дупка хората имат вяра от дълго време. Древните считали, че те са способни да защитят дома и добитъка от нечисти сили.

В началото на предишния век на територията на Костромска област, Русия, битувала традицията да се нанизват камъни на връвчица и да се поставят на вратата на курниците. Смятало се, че по този начин се пази стопанството против набези на лисици и други неканени посетители, написа Travel Ask.

И на други места по света ритуали претендирали използването на камъни с дупка. С тяхна помощ жреците осъществявали разнообразни вълшебен обреди.

Има свидетелства, че камъни с дребна дупка в тях са събирали както скандинавците, по този начин и славяните, въпреки да са се прекланяли на разнообразни култове.

Различните нации имат своя версия за появяването на магическите камъни. Едни смятат, че дупките се образуват след удар от гръмотевица. Други - че се издълбават от вълшебни птици. Трети са склонни да имат вяра, че става дума за две сраснали се змии.

Разбира се, тези пояснения са красиви и загадъчни. В реалност, нещата стоят по-просто. Формата на тези камъни се дължи на естествените феномени. Дупките се оформят под въздействието на водата, защото камъните имат много нееднородна конструкция.

Езотериците считат, че най-силните камъни са тези, които са открити в кратер на вулкан. Това обаче е много рисково начинание за сдобиване с алумет. Затова мнозина избират да намерят подобен по брега на морето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР