Вероятно всеки се е чудил защо онази наситено червена пържола,

...
Вероятно всеки се е чудил защо онази наситено червена пържола,
Коментари Харесай

Опасно и е да ядем посивяла пържола

Вероятно всеки се е чудил за какво онази наситено алена пържола, която сме купили преди ден или два, в този момент е посивяла в хладилника ни. Повечето хора си мислят, че цветът на продукта е сигурен метод за оценка на неговата прохлада и качество - колкото по-червено, толкоз по-добре, нали? Е, цветът не всеки път е благонадежден индикатор, защото супермаркетите имат трикове за повърхностното му възстановяване.
 Перфектната пържола - задача допустима в шест лесни стъпки
Как да приготвим съвършената пържола

Съветите на професионалните готвачи

Откъде идва аленото в " аленото месо "

Червеното месо, известно и като " мрачно месо ", получава цвета си от миоглобина - протеин, който се свързва с кислорода в мускулните кафези.
 Снимка 656092

Сам по себе си миоглобинът има лилаво-кафяв цвят, тъй че прясно закланото месо може да наподобява с по-матов цвят. Но когато миоглобинът е изложен на О2, той образува съединението оксимиоглобин, което е по-светло и трансформира месото в по-наситения червен цвят, който бихме свързали със здравословен артикул, макар че това е просто асоциация.

Така че обратно на това, което може би имаме вяра, когато поръчваме пържола, алената течност в чинията ни не е кръв, а вода и миоглобин.
 Червеното месо и какво се случва с тялото ни, в случай че спрем да го консумираме
Какво се случва с тялото ни, в случай че спрем да ядем алено месо

Много позитиви, само че и един риск

С течение на времето кислородът прави цвета на месото сиво-кафяв. Това се дължи на продължаващото окисляване на миоглобина, който се трансформира в метмиоглобин. Органът по храните на Нов Южен Уелс изяснява, че е по-вероятно мляното месо да придобие леко сивкав цвят, в сравнение с задачите части. Този леко стеснителен на пръв взор цвят обаче не значи, че месото е негодно за консумация или развалено.
 Снимка 656091

Ако нашата охладена пържола преди малко е посивяла, това може да е резултат от кислорода в хладилника, а не знак, че е развалена. Въпреки това, защото този развой нормално лишава няколко дни, въпреки всичко си коства да проверим месото, преди да го сготвим, изключително в случай че мирише и/или е почнало да става леко лигаво. А в случай че цялото е сиво или кафяво, това несъмнено е симптом, че стартира да се скапва, пише Science Alert.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР