Вероятно всеки от вас е стоял на опашки пред гишетата

...
Вероятно всеки от вас е стоял на опашки пред гишетата
Коментари Харесай

Да се сбогуваме с бюрокрацията и бумащината

Вероятно всеки от вас е стоял на опашки пред гишетата на държавната и общинската администрация и се е сблъсквал със страховития надпис " Тук не е информация! ", пробвайки се да се ориентира. В недалечно бъдеще това може да се трансформира единствено в противен спомен и първите регулаторни стъпки в тази посока към този момент са факт. На пазара към този момент има първите на практика софтуерни решения, които да създадат услугите на държавната и локалната власт " по-цифрови " и " по-умни ".

" Работим доста старателно с локалната власт по планове, свързани с построяването на така наречен кол-центрове в общините. Те се реализират в отговор на измененията в разпоредба 7 за административното обслужване на жителите, която беше призната от Министерския съвет в края на предходната година ", споделя Пламена Иванова, районен управител " Корпоративни продажби " на Vivacom за райони Варна и Шумен. Измененията във въпросната наредбата датират от октомври 2021 година, само че са в действие от този април. В момента в общините текат съществени преобразувания, с цел да може тя да бъде изпълнена. " Нашата цел е да се улесни обслужването на жителите и да се усъвършенства организацията на дейностите в общинските администрации ", добавя Иванова.
Пламена Иванова, районен управител " Корпоративни продажби " на Vivacom за райони Варна и Шумен
За да облекчи общуването сред хората и локалната власт, Vivacom стартира да имплементира цифрови решения, основани на основата на виртуалните телефонни централи. " Vivacom е приближен сътрудник на общините и по тази причина им предлагаме интелигентно, сложно телекомуникационно решение. То сплотява преимуществата на закрепената и мобилната ни мрежа, с цел да се усъвършенстват разноските и да се сътвори опция на обичайна телефония с всички спомагателни функционалности и еластичност, която имат IP осъществените решения ", коментира районният управител за Варна и Шумен. По отношение на имплементацията диалозите са в извънредно напреднал стадий с пет от петнайсетте общини в двата района.

Въпросното софтуерно решение се базира на три съществени съставния елемент: по този начин наречените SIP услуги, виртуални централи и отдалечено предпазване на информацията на " заоблачен " сървър. " Разбира се, Vivacom дава изцяло решение на локалните управляващи, с които от дълго време си партнираме извънредно добре. Помагаме им да осъществят нещо, което на тях по този начин или другояче им се изисква по разпоредба 7 ", обобщава Пламена Иванова.
Реклама Виртуална или хардуерна телефонна централа
Предимствата, които дава построяването сходни виртуални прът центрове, са по-голямата досегаемост на информация при обслужването на жителите. Преобразуването на обичайна телефония в IP основана посредством виртуални централи дава на локалната власт спомагателна еластичност. На първо място, тя редуцира разноските, които се вършат за хардуер. Често се оказва, че наличната инсталация към този момент е морално остаряла, сложна за поддръжка и в последна сметка, когато се тегли чертата - ненужно скъпа. При виртуалната централа потребителите освен нямат разноски за поддръжката на хардуер, само че и не се постанова да има човек, който да се занимава с сходна активност, тъй като тя напълно се поема от Vivacom. Софтуерът също по този начин дава извънредно доста функционалности, които са лесни за имплементация. " И, несъмнено, не на последно място е облачното предпазване на информацията. Това е най-сигурният метод за опазване на данните, който също по този начин подсигурява сдържаност на сървърите и непрекъсваемост на електрическото зареждане ", коментира районният управител на Vivacom.

Друго облекчение за чиновниците на общините е, че с виртуалните централи те могат да работят на правилото на децентрализирания офис и не би трябвало наложително да бъдат събрани в една постройка. Дори в случай че се намират отвън работното си място, с помощта на особено приложение, което може да е конфигурирано на компютър или на телефон, те могат да не престават да си правят работната активност или от у дома, или от където и да е другаде по света. " В тази конюнктура, в която коронавирус към момента се популяризира, а и в случай че има всевъзможни други аргументи да си останем вкъщи, е значимо да можем да работим отдалечено. Това е нещо, което към този момент не връзва хората на работното им място и те могат да си свършат работата безусловно на всички места - несъмнено, чрез високоскоростен интернет, какъвто предлагаме ", споделя Пламена Иванова.

Въвеждането на сходни цифрови решения обаче би било невероятно без високоскоростен транспорт на данни. " Както за плановете за виртуални кол-центрове в общините, по този начин и за останалите ни новаторски решения, основата е оптичната съгласуваност, която обезпечава задоволително благонадежден и сигурен интернет. Vivacom има първата 10-гигабитова мрежа* в страната и продължаваме да влагаме доста в развиването на нашата инфраструктура ", обобщава районният управител за Варна и Шумен.
Всевиждащите очи на локалната власт
На основата на въпросната броудбенд инфраструктура телекомът продължава да развива и системи за мъдро видеонаблюдение във въпросните два района. " Това е нещо, което не отшумява във времето, макар че от няколко години работим по сходни начинания. Това към този момент не е екстра, а безспорна нужда ", уверена е Иванова. Според нея плановете за видеонаблюдение към този момент не се лимитират единствено с даването на съоръжение под формата на камери. Вече става дума за имплементирането на интелигентно решение - със програмен продукт, който има аналитични функционалности и разрешава " потреблението на камерите по най-хубавия метод за взимане на решения: за понижаване на престъпността, за следене на потока на хора в обитаемото място и за задоволяването на други потребности на съответната община. "
Реклама
Според Пламена Иванова добър образец за развиване на сходен план е община Смядово. " Община Смядово е отличен образец за новаторска локална власт. Наскоро даже завоюваха премията " Иноватор в българското общество " и ние сме извънредно щастливи, че сме част от осъществяването на планове, подобряващи живота на хората в локалните общности, посредством проявена креативност и иновативност ", обобщава тя.

Имплементацията на планове за видеонаблюдение на Vivacom към този момент не е единствено в нишата " локална власт ", а към този момент приказваме и за създаване на решения в хотелски комплекси или пък в магазини от вида на огромните хипермаркети. При последните с помощта на камерите и аналитичните функционалности на софтуера притежателите могат да дефинират да вземем за пример горещи точки и зони в обекта, като по този метод след това може да се ръководят разпределението и натоварването на личния състав. " Така че разширяваме активността и към частния бранш ", обобщава локалният управител на телекома.
Образование от бъдещето
В райони Варна и Шумен Vivacom работи доста интензивно и във връзка с самодейностите за цифровизация на образованието. " Wi-Fi зоните и STEM плановете в образованието са две начинания, в които извънредно доста си партнираме с локалната власт. Става дума за начинания, финансирани по линия на Министерството на образованието и науката (МОН) ", споделя Пламена Иванова. Според нея телекомът е виновен за дигитализацията на огромна част от локалните образователни заведения, които са кандидатствали и са утвърдени за финансиране от МОН. " Основната цел на построените от Vivacom Wi-Fi зони е даването на интернет, който обаче да не е концентриран в кабинета по информатика, а на територията на цялото учебно заведение - с идентична скорост и сигурност на онлайн достъпа ", добавя тя.

Оборудването, което е конфигурирано във всяко учебно заведение, е съобразено с броя на учениците и учителите, тъй че да се обезпечи задоволителен потенциал. Не е наложително всички те да могат да се свържат по едно и също време, само че би трябвало да има такава теоретична опция и функционалност. " Едно е оборудването, в случай че образователното заведение е със 100 възпитаници и е в някое от дребните обитаеми места. Съвсем друго е, в случай че се образоват 500-600 души, както е да вземем за пример във Варна или в Шумен ", разяснява Пламена Иванова.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Данъци и обезпечаване 2 Коментари и разбори 3 Промишленост 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Лица 3 Промишленост Реклама
Нещото, с което тя се гордее изключително доста, са така наречен STEM планове. " Тук приказваме за построяването на интерактивни класни стаи според от профила на учебното заведение. Целта е оптимално приближаване на учениците до действителната среда в сферата, в която желаят да се развиват ", споделя Иванова. И продължава: " Говорим за съоръжение със специфични проектори, с 3D принтери, с VR очила, със специфични софтуери, посредством които учениците да могат в действителност да се допират до това, което им следва отсега нататък при бъдеща реализация в съответната специалност. " Според Иванова STEM плановете са нещото, което в действителност ще придвижи българското обучение в XXI век. " Колко повече би се запалил един младеж и какъв брой повече би работило въображението му, когато постави очила за виртуална действителност и вижда пресъздадено всичко, за което преподавателят му приказва ", обобщава тя.

-----

*Скорости до 10 Gbps в елементи от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. За техническа опция и повече информация -
class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР