Вероятно всеки истински любител на животните се е замислял кой

...
Вероятно всеки истински любител на животните се е замислял кой
Коментари Харесай

Куче или котка - кой е по-добрият домашен любимец

Вероятно всеки същински фен на животните се е замислял кой е по-добрият домакински любим: кучето или котката. Но поради че и двата типа имат своите достолепия и дефекти, умерено може да кажем, че отговорът зависи от персоналните желания.

Науката обаче дава забавна и изчерпателна информация за тези същества, която може да помогне да преценим кой е идеалният сателит за нас. Изследвания, провеждани десетилетия наред разкриват доста за животните - за физиологическите им особености, за способността им за решение на задания и отговор на команди, даже чувствителността и степента на привързване.

Мозък

Кучетата имат по-големи мозъци от котките - към 64 грама за първите и едвам 25 грама за вторите. Но пък котките имат повече неврони - към 300 милиона, което усилва способността им да възприемат и обработват информация. При кучетата нервните кафези са 160 милиона, написа Pets Lover.
 Снимка 613494
Източник: iStock

Привързване

Известно е, че кучетата се привързват мощно към стопаните си. Дори дотам, че държанието им се съпоставя с това на дете към майка. Котките са доста по-независими индивидуалисти, кои държат най-много на своята територия.

Популярност

В доста страни по света котките са пожеланият домакински любим, демонстрират редица последни изследвания. Особено в страни като Япония, където те се почти 204 милиона - спрямо едвам 173 милиона кучета.

Способност за схващане

Кучетата схващат по-добре човешкия речник и тона на речта. Затова и елементарно могат да бъдат обучавани, за което демонстрират и предпочитание. За разлика от котките, които нормално са по-резервирани и по-трудно демонстрират интерес.
 Снимка 613492
Източник: iStock

Изпълняване на задания

В това отношение кучетата още веднъж имат преимущество, най-много поради мотивацията. Те елементарно могат да бъдат подтиквани и накарани да извършат редица неща и да извършват команди. Докато котките са по-предпазливи и не толкоз заинтригувани към тласъците, дадени от човек.

Вокализации

И кучетата, и котките са развили собствен метод за другарство и изложение. Едните лаят, с цел да изразят страст, предпочитание или въодушевление. Другите пък мяукат, освен това с периодичност, сходна на тази на малко бебе - нещо, което постоянно работи на стопаните на подсъзнателно равнище.

Сетива

Доскоро се смяташе, че кучетата имат по-добро подушване от котките. Но доста нови изследвания потвърждават, че приблизително една котка има към 200 милиона обонятелни рецептора - доста повече от кучето. Известно е също, че котките имат чудесно зрение и слух.

Разходи и грижи

Прието е, че кучето е същински правилни сателит. Но факт е, че то, съпоставено с котката, изисква доста повече грижи - от по-големи разноски за храна, изключително за едрите породи, до ежедневни разходки. В това отношение котката е по-скромна и лесна за развъждане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР