Вероятно ви се е случвало да влезете в супермаркета за

...
Вероятно ви се е случвало да влезете в супермаркета за
Коментари Харесай

Скоро ще пазаруваме в магазини без каси

Вероятно ви се е случвало да влезете в супермаркета за 1-2 продукта, само че да чакате 10 минути на касата. Е, скоро това може да е минало, в това число в Германия. В Берлин един супермаркет тества смесена система, към този момент тествана в Кьолн. Клиентите могат да избират дали да чакат на каса, да сканират сами продуктите си или да извършат цялата процедура посредством приложение на телефона.
Как става това? Клиентите се записват с приложение, когато влязат в магазина от веригата REWE. Камери ги следват из супермаркета и регистрират кои артикули са взети, какъв брой тежат плодовете и зеленчуците, върнати ли са бутилки амбалаж. По самите щандове пък има интегрирани кантари, които мерят тежестта и преценят кои артикули са взети. Те от своя страна се записват на сметката на клиента.
В края на извършването на покупки сметката към този момент е подготвена и стои на телефона на клиента. Той може да я заплати бързо с карта или посредством приложение. Системата се споделя Pick and Go, от британски “вземи и тръгни ”, и от няколко дни действа в Берлин. Тя към този момент е тествана в Кьолн, само че в по-малък мащаб. “Имаме четири пъти повече артикули. Предлагаме на клиентите и насипни артикули ”, изясняват от REWE.
За да работи Pick and Go, в магазина са конфигурирани към 500 камери. На входа походката и растежът на клиента се сканират. По този метод софтуерът може да го наблюдава в целия магазин. Данните обаче не се съхраняват, надлежно при идващото влизане в магазина процедурата се повтаря. По този метод се пазят персоналните данни на клиентите, показват от веригата. Не всички обаче харесват технологията. “Тя лишава човешкото от магазините ”, споделя една клиентка.
Технологията към този момент е въведена единствено тестово, с цел да се ревизира дали подхожда на клиентите. Тя има и своите слаби места - да вземем за пример на щанда за месо и млечни артикули няма по какъв начин да се пазари без контакт с продавачи. Освен това е изцяло допустимо някой клиент да не се записва и просто да изпълни чантата си и да си тръгне. “Доверяваме се на нашите клиенти и разполагаме с спомагателен личен състав на входа ", споделя по този мотив шефът на магазина Филип Шулц.
REWE не е единствената верига, която тества новите технологии. Целият отрасъл се трансформира. Около 20 % от личния състав работи на каса сега. Но с времето този % ще понижава. Броят на касите за самообслужване в немските супермаркети се е утроил в интервала 2015-2021. Нараства и сканирането на артикули посредством приложения или други устройства.
Вероятно поради дефицита на чиновници търговците се пробват да трансферират тази работа към клиентите. Предимство за клиента е, че не би трябвало да реди стоките на лентата и да чака толкоз дълго. От REWE споделят, че веригата не желае да пести от личен състав, а да го употребява по-ефективно: " Вярваме, че има голям брой места в супермаркета, където можем да осигурим положително обслужване на клиентите с личен състав. "
През 2020 година швейцарската верига Tegut стартира да отваря дребни филиали без личен състав, наречени TEO. Те към този момент са 22 на брой, а тази година ще проработят още четири. В магазините се предлага стеснен набор от артикули за ежедневни потребности, а достъпът до тях се реализира посредством приложение или банкова карта. По този метод извършването на покупки наоколо до дома би трябвало да стане допустимо още веднъж и в селските региони - 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
Стандартните магазини за хранителни артикули би трябвало да положат старания, с цел да запазят бизнеса си. Какво се случва, в случай че не наваксваш с развиването, е видно в центровете на немските градове. Не става въпрос единствено за супермаркетите без каси, споделя Щефан Гент от Съюза на търговците. “Отнася се също за планирането на асортимента благодарение на изкуствен интелект и рекламирането посредством цифровите технологии ”. Бъдещето е комбинация сред цифровото и аналоговото, счита Гент.
Класическото извършване на покупки, включващо контакт със чиновниците на касата, би трябвало да се резервира. В Белгия и Швейцария обособени супермаркети се връщат към обичайните подходи. Така наречените " каси за бърборене " оферират тъкмо това, което по принцип изнервя множеството клиенти - време да поговориш с касиера, без някой да те притиска. По този метод те се борят против самотата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР