Вероятно в секциите с над 450-500 избиратели ще има по

...
Вероятно в секциите с над 450-500 избиратели ще има по
Коментари Харесай

Вероятно в секции с над 450 избиратели ще има по две машини за гласуване

Вероятно в секциите с над 450-500 гласоподаватели ще има по две машини за гласоподаване на идните парламентарни избори. Последните ремонти в Изборния кодекс плануват единствено машинно гласоподаване в секциите с над 300 гласоподаватели.

Това демонстрира първият опит на ЦИК, който цели да покаже какъв брой хора могат да гласоподават с машина в една секция. Данните не са дефинитивни, тъй като следва най-малко едни сходен опит. Целта е да се получи по-добра визия какъв брой спомагателни устройства ще са нужни, с цел да няма опашки и напрежение в огромните секции.

Заради неяснотата с тези секции към момента не е ясно каква е общата численост на спомагателните секции, за които ЦИК би трябвало да разгласи социална поръчка. " Засега изрично в 242 секции в чужбина би трябвало да има машини, само че още изчакваме подаването на заявки, с цел да се обясни дали ще трябват още машини в някои от секциите зад граница. Мисля, че в 700 секции в страната и в чужбина има дали своят вот по повече от 450 гласоподаватели и имаме желание там да има повече от една машина. Може би общо сред 1000 и 1500 машини ще бъдат нужни ", сподели представителят на ЦИК Росица Матева.

Експеримент: За 1 час с машина дали своят вот 75 индивида

Очаква се до идващия четвъртък на ЦИК към този момент да е ясно какъв брой гласоподаватели вероятно могат да гласоподават на една машина в изборния ден. Първият опит, извършен в постройката на комисията, демонстрира, че при интензивна натовареност за 1 час гласоподават 75 гласоподаватели. Именно на тази база е първичната прогноза, че две устройства ще са задоволителни за секциите с над 450 гласоподаватели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР