Вероятно стойностите на клиничните пътеки ще бъдат повишени с 8-10

...
Вероятно стойностите на клиничните пътеки ще бъдат повишени с 8-10
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: клиничните пътеки ще бъдат повишени с 8-10%

Вероятно стойностите на клиничните пътеки ще бъдат нараснали с 8-10 %. Това сподели министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето. Това е първото съвещание на комисията в границите на 48-ото Народно заседание. По време на съвещанието министър Меджидиев дава отговор на настоящи въпроси, заложени от представители на всички парламентарни групи.

Договорният развой сред лекарския съюз и здравната каса е пред привършване, сподели още той и уточни, че във вторник идната седмица повишението на стойностите на клиничните пътеки ще бъде разисквано на съвещание на Надзорния съвет на касата, с цел да може до края на годината лечебните заведения да усвоят средствата. Това е помощ, само че не е нарастване на заплатите, сподели още министър Меджидиев и добави, че са водени диалози с Министерството на финансите за стабилно повишение на заплатите за идната година.

През октомври от Българския лекарски съюз настояха клиничните пътеки да се покачат с 18 %. След среща с Надзорния съвет на НЗОК, дружно с управлението на Министерството на здравеопазването, в известие от Министерство на здравеопазването беше посочено, че по време на срещата не е реализиран консенсус, само че ще се търси вид за повишение на цените на клиничните пътеки с 12-20 %, като средствата за тях ще бъдат преразпределени от остатъка в НЗОК.

Ако желаеме резистентен модел на нараснало финансиране в системата, би трябвало да търсим таргет от 1.4 милиона хоспитализации на година, само че това ще би трябвало да става гладко, без да шокира системата, сподели ръководителят на комисията по опазване на здравето доцент Антон Тонев. За идната година са заложени над два милиона хоспитализации.

Министър Меджидиев изрази вяра, че планът на разпоредба за остойностяването на лекарския и сестринския труд ще е подготвен. Ще би трябвало всички да се обединим, ще е нужно и парламентарно болшинство, тъй като това ще реши съществено казуса, добави той.

Към момента, по данни на НЗОК, в 154 лечебни заведения са нараснали възнагражденията до постигане на равнищата, заложени в Колективния трудов контракт.

Министър Меджидиев увери, че НЗОК няма неизплатена надлимитна активност, осъществена от лечебните заведения.

Комисията по опазване на здравето изиска от министъра на опазването на здравето да даде цялостната документи по избора на парцел за детска болница

По думите на министър Меджидиев парцелът, който е определен - в кв. " Горна баня ", е най-подходящият, защото останалите благоприятни условия не дават отговор на някои условия. В някои от другите вероятни парцели, които са били измежду обсъжданите - в кв. " Младост " и " Овча купел ", водопреносната мрежа не е планувана за строителство на подобен обект, изясни министър Меджидиев. До Банкя, където е другият терен, достигането с превоз с болно дете в натоварени часове денем би лишило повече от час, а незабавните структури също са надалеч от Банкя, уточни още той.

Анализът на потребностите е изработен от представители на педиатричната асоциация, идната седмица следва да бъде показан и пред заинтригуваните неправителствени организации. Около два месеца са нужни на Министерството на районното развиване и благоустройството за измененията в Подробния организационен устав, добави министърът. В Министерството на здравеопазването ще подготвим откриването на процедурата за планиране, добави министър Меджидиев.

Вероятно ще се наложи да се връщат пари по плана за рационализация на незабавната помощ, предвижда служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето. 

Проектът, който е на стойност близо 160 млн. лева, завършва през декември 2023 година след второ удължение. Проблемът с плана е голям, тъй като има почнали процедури, предоставени обекти, на някои места са почнали строителни действия, които обаче са спрели, защото главната причина е скокът на цените във всички браншове - на действия и на строителни материали, уточни той. По думите му някои от компаниите, спечелили публични поръчки, не желаят да стартират ремонтни и строителни действия. Започваме процедура за предоговаряне с компаниите за дотъкмяване или започване на някои от обектите, добави Меджидиев. В отговор на въпрос на какво се дължи забавянето и повторното удължение на периода на плана министър Меджидиев сподели " На безхаберност. Неглижиран е от следващи кабинети един след различен ".

Основната цел на плана е възобновяване и рационализация на сградния фонд и оборудването в системата на незабавната помощ на територията на цялата страна - незабавните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за незабавна здравна помощ и разкритите към тях 170 филиали и шест изнесени екипа. Проектът стартира през 2014 година и се финансира по Оперативна програма " Региони в напредък "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР