Вероятно сте чували за много болести и здравословни проблеми, които

...
Вероятно сте чували за много болести и здравословни проблеми, които
Коментари Харесай

5 странни медицински състояния, за които никога не сте чували

Вероятно сте чували за доста заболявания и здравословни проблеми, които сполетяват човешките същества, само че има някои странни синдроми, които евентуално не познавате. За какъв брой от тези необикновени медицински положения сте чували?

Синдром на експлодиращата глава
Представете си какво би било да спите умерено, единствено с цел да бъдете изтръгнати от мъртвешкия сън със звука на детонация, която раздира главата ви? Не, не са ви простреляли, а имате синдром на експлодиращата глава. Това необичайно заболяване, известно още като хипнагогично или "експлозивно " разстройство на съня, е рядко срещано положение, при което страдащият чува мощни звуци в главата си. Най-често тези шумове се появяват по време на заспиване. Шумовете могат да варират от гръмотевици до изстрели, само че звуците могат да бъдат и странни, като да вземем за пример скърцане на порти. В множеството случаи звуците не престават единствено няколко секунди, само че могат да бъдат по-трайни и свързани с други признаци, като да вземем за пример виждане на мигаща светлина.

Синдромът на експлодиращата глава се среща най-често при дами над 50 години, които са уплашени или изтощени, само че се среща и при младежи. Според Кливландската клиника в едно изследване 16% от студентите са съобщили за него. Той не е рисков - макар че може да бъде плашещ за тези, които го изпитват. За страдание откривателите към момента не са разбрали за какво някои хора го изпитват, а други не.

Синдром на непознатия акцент
Синдромът на непознатия акцент (СЧА) е положение, при което човек приказва с друг акцент. Изведнъж звучите по този начин, като че ли сте от друга страна. Някои хора с този синдром имат друго заболяване, да вземем за пример мозъчен израстък или множествена склероза, само че има най-малко един случай на жена, която го развива след стоматологична интервенция. Въпреки че се среща рядко, няма лекуване. Лечението, което множеството лекари предлагат, е логопедична терапия за поправяне на акцента.

Невролог от Норвегия разказва положението за първи път през 1941 година Норвежка жена, ударена от откъс от бомба по време на Втората международна война, стартира да приказва със мощен немски акцент. Акцентът бил толкоз мощен, че тя станала обект на тирада на омразата, ориентирана против германците. Оттогава болестта е документирано в цяла Европа и Северна Америка, в това число случаи на хора, родени и израснали в Съединени американски щати.

Синдром на върколака, прочут също като хипертрихоза.
Това заболяване, намерено през 1600 година, предизвиква щедро окосмяване по лицето и тялото на индивида. Засяга всички раси и полове, само че е толкоз рядко, че в света са известни единствено към 50 случая. Някои хора с това заболяване имат косми по цялото тяло и наподобяват на върколаци. Други хора с това рядко заболяване имат гъсти окосмявания единствено по лицето си или други обособени сектори от кожата.

Синдромът на върколака може да се прояви при раждането или да се развие на по-късен стадий от живота. Обикновено е безопасен, само че от време на време спомагателното окосмяване предизвиква раздразнение или дискомфорт, в случай че пораства в отворени рани или се заплита в облекла или бижута. В останалите случаи хората със синдрома на върколака наподобяват в положително здраве и това не редуцира продължителността на живота им.

Синдром на Алиса в страната на чудесата
Синдромът на Алиса в Страната на чудесата е рядко неврологично положение, което визира чувството за време, облик, тон и размер. Наречено е по името на романа на Луис Карол и се назовава още синдром на Тод, лилипутски халюцинации и микропсия. Състоянието нормално се демонстрира при дребни деца или при хора с мозъчни увреждания. Симптомите са халюцинации или изкривявания на усещанията (например виждане на предмети като по-малки, в сравнение с са в действителност).

Пример за това е детето, което ненадейно счита, че предметите са по-малки или по-далеч, в сравнение с са. Възможно е също по този начин да има изменен облик на тялото, като има вяра, че тялото му е по-малко, в сравнение с е в реалност. Хората със синдрома на Алиса в страната на чудесата постоянно изпитват и мигренозно главоболие, а положението от време на време се свързва с мозъчни тумори. За това положение няма лекуване, с изключение на управление на мигренозните главоболия.

Аквагенен пруритус
Аквагенният пруритус е рядко срещано положение на кожата, което провокира мощно чувство за сърбеж след среща с вода. То може да се случи на хора с или без други кожни болести, само че най-често се среща измежду тези с екзема или други обриви.

Сърбежът нормално стартира в границите на 5-10 минути след контакт с водата и може да бъде мощен дотолкоз, че човек да не може да спи. Симптомите могат да продължат с часове и може да се наложи банкет на антихистамини за справяне с дразненето. При някои хора сърбежът е толкоз непосилен, че те се опасяват да се къпят. Въпреки това къпането в студена вода от време на време може краткотрайно да спре сърбежа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР